x Beeld NOS
xBeeld NOS

Verdrietig

Ex-baanwielrenster Elis Ligtlee gekwetst na reacties tv-optreden: “Veroordeel elkaar niet om maatje meer of minder”

Elis Ligtlee werd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 kampioen op de keirin. Dit jaar reed ze niet zelf mee, maar analyseerde ze het baantoernooi aan tafel bij de NOS. Haar optreden op televisie leverde veel positief commentaar, maar ook een boel kritiek op. Niet haar presteren, maar haar uiterlijk lag onder vuur. Dat raakt haar, zo laat ze weten via Instagram.

RedactieNOS

Het AD schrijft dat Elis goed over haar outfits en gedrag had nagedacht. Hoe kon ze ervoor zorgen dat de reacties geen herhaling werden van de keren dat ze hoogzwanger aanschoof tijdens de Tour de France van 2020? Ook toen waren de reacties niet mals, aldus het AD. De nare reacties die ze toen kreeg, vooral over haar uiterlijk, lagen nog vers in haar geheugen.

Opnieuw beledigingen

En hoewel het overgrote deel van de reacties ditmaal positief was, kreeg Elis wéér vervelende opmerkingen over haar verschijning naar haar hoofd geslingerd. “Je hebt blijkbaar genoeg mensen die denken dat ze van alles kunnen zeggen, veilig van achter hun schermpje”, verzucht ze tegen het AD. “Ik wil niet zielig overkomen en ik heb gewoon geprobeerd mezelf te zijn. Maar dit is blijkbaar wat er gebeurt als je met je gezicht op tv komt.”

Gekwetst

Ze deelde er een bericht over op Instagram. “Ik ben geschrokken van de vervelende, ongevraagde, harde berichten die ik kreeg”, schrijft ze onderaan een overheersend vrolijk bericht over de afgelopen week. “Het doet me pijn en maakt me verdrietig. Laten we alsjeblieft een beetje lief voor elkaar zijn. Een maatje meer of minder, veroordeel elkaar niet op hoe je eruit ziet.”

Negativiteit

De reacties kwamen vooral van anonieme gebruikers. Er was zelfs iemand die het contactformulier op de website van Elis gebruikte om een beledigende mail te sturen, weet het AD. “Heb je dan echt niets beters te doen? Het raakt me heel erg, dus als dat het doel was, is diegene daarin geslaagd. Maar waarom doe je dat? Laat iedereen gewoon in zijn waarde. Ik zit daar voor de sport, niet om mezelf af te laten zeiken. Ik ben blij dat er veel meer positieve reacties zijn geweest dan negatieve, alleen de negatieve blijven wel meer hangen.”

Gewicht

Haar gewicht is altijd een kritiekpunt geweest voor Elis, maar ze had gehoopt dat dat voorbij zou zijn toen ze stopte met wielrennen. “In mijn carrière hadden mensen ook altijd wat te zeggen over mijn gewicht. Het was een voortdurende strijd, mensen bemoeiden zich met wat ik op mijn bord had, wat ik dronk. Maar ik was wel gewoon heel sterk”, vertelt ze.

Geen perfect plaatje

“Ik ben met baanwielrennen gestopt, omdat ik er geen plezier meer in had. En dat kwam ook omdat ik klaar was met al die commentaren. Maar nu gaat het op social media door. Doe gewoon normaal, je kent nooit het verhaal van iemand. En dan nog, wat is het perfecte plaatje? Iedereen is toch gewoon zoals die is?”

Nooit goed genoeg

Ze staat volledig achter haar optreden bij de NOS. “Ik vind het leuk om daar te zitten en blijf dat heel graag doen. Het lijkt in Nederland weleens alsof het nooit goed genoeg is. Laten we gewoon wat aardiger tegen elkaar zijn”, sluit ze af in het AD.

Bron: AD.nl.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden