null Beeld

Ex-coronapatiënt deelt 330 kerstpakketten uit bij ziekenhuis dat zijn leven redde

Een ex-coronapatiënt wil het personeel van het Leids Universitair Medisch Centrum bedanken. Zij wisten zijn leven te redden. Daarom stond hij deze week voor de deur van het ziekenhuis met 330 kerstpakketten. 

49 dagen lang lag Jeroen van Elewout in coma op de ic-afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij was geveld door het coronavirus en zijn overlevingskansen waren klein. Maar liefst 10%. Dankzij goede zorg wist hij toch te herstellen. En om het personeel waar hij zijn leven aan dankt te bedanken, bedacht Jeroen iets moois. Hij bedankte ze door middel van kerstpakketten.

Een klein kriebeltje

Jeroen kreeg het coronavirus in het voorjaar van 2020. Het begon met 'een klein kriebeltje' op de borst. Maar slechts een week later werd Jeroen in coma gebracht op de ic-afdeling van het LUMC. Zijn familie mocht hem niet bezoeken en hield zich vast aan de dagelijkse updates die Jeroens vrouw kreeg via de telefoon. Zij besloot een dagboek bij te houden waarin ze schreef over de toestand van haar man Jeroen. Daarin staat dat zijn overlevingskans lange tijd nog geen 10% was. "Ik weet er zelf niet veel meer van, maar de kans was groot dat ik nooit meer wakker zou worden", laat hij daarover weten.

Iets teruggeven

Toch wist Jeroen te herstellen. En daarom wil hij het zorgpersoneel van het LUMC bedanken. "Ik wilde wat teruggeven aan de mensen van de ic", zegt Jeroen. "Ze hebben verschrikkelijk hun best gedaan om mij in leven te houden. Het was een pittige wedstrijd. Dit wens ik mijn ergste vijand niet toe."

Kerstpakketten

Jeroen wilde het dan ook groots aanpakken voor het personeel. Eerst dacht hij aan een feest. Hij vierde dit jaar namelijk zijn 55e verjaardag en dacht erover na om dat groots te vieren voor de medewerkers van het ziekenhuis dat zijn leven redde. Maar gezien de maatregelen was dat niet zo'n goed idee. Samen met een vriend uit de kerstpakkettenbranche wist hij toch iets moois voor elkaar te krijgen. Met behulp van verschillende leveranciers maakte hij in korte tijd maar liefst 330 kerstpakketten klaar. Deze bracht Jeroen in de dagen voor kerst langs bij het LUMC. Het personeel reageerde daar enthousiast op. "Ze waren overrompeld", laat hij weten. "De dankbaarheid is groot."

Herstellen

Met Jeroen gaat het inmiddels langzamerhand steeds beter. Toen hij in mei uit zijn coma ontwaakte moest hij opnieuw leren slikken, lopen en schrijven. "Ik was 30 kilo spiermassa kwijt. Niets deed het meer, alles zat vast. Alleen mijn rechterwijsvinger kon ik op en neer bewegen", vertelt hij. Maar na een maandenlang revalidatietraject kan hij steeds meer. "Lopen gaat nog steeds heel moeilijk. Ik ga er wel van uit dat ik straks weer alles kan. Zo gaat het schrijven al wel weer redelijk." Al met al is Jeroen vooral heel dankbaar dat hij er nog is. "Ik geniet van elke dag dat er ik nog ben. Tot de zomer ben ik waarschijnlijk nog wel bezig de oude Jeroen te worden, maar daar heb ik alle vertrouwen in."

Jeroen heeft nog enige tijd nodig om volledig te herstellen na het coronavirus. Heb jij het coronavirus ook gehad? Dit zijn veelvoorkomende langdurige klachten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtl nieuws. Beeld: Youtube.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden