Sophie en Khalid - schermafbeelding Beeld Bnnvara
Sophie en Khalid - schermafbeeldingBeeld Bnnvara

Op tv gezien

Ex-dader huiselijk geweld vertelt: “Ik was egocentrisch en narcistisch”

Egocentrisch en narcistisch. Met die woorden beschrijft Ray zichzelf als hij terugblikt op zijn geweldsverleden in de woensdagavonduitzending van Khalid en Sophie. Openhartig vertelt hij over het huiselijk geweld in zijn relatie, waar hij de aanstichter van was.

Eva BredaBnnvara

Voor een nieuw seizoen van VPRO-programma Danny's wereld is een aflevering gemaakt over huiselijk geweld. Eén van de mensen die daarin vertelt over het onderwerp is ex-geweldpleger Ray. Waar hij in het programma van presentator Danny Ghosen nog anoniem in beeld is, neemt hij woensdagavond herkenbaar plaats op nationale televisie. In Khalid en Sophie doet hij een boekje open over zijn geweldsverleden.

Taboe

Of hij wel of niet anoniem in beeld zou komen tijdens dit interview liet hij afhangen van zijn kinderen. Ze staan er dan ook achter dat hij herkenbaar in de talkshow te zien is, zodat hij het taboe kan doorbreken op praten over huiselijk geweld.

Fysiek geweld

Bij Ray ontstaat het geweld rond zijn 29ste. In zijn relatie van twaalf jaar zat naar eigen zeggen “veel scheef”. “We hadden vooral een gebrek aan kunnen communiceren”, vertelt hij onder meer. “Uiteindelijk is het tot fysiek geweld gekomen.”

Machtsverhouding

Dat geweld uitte zich op allerlei manieren. “Er is een keer met iets gegooid, geslagen, een schop gegeven”, somt Ray op. En zoals dat in veel relaties met huiselijk geweld gebeurt, bleef Rays partner bij hem. “Dat maakte mijn macht alleen maar groter”, vertelt Ray daarover. “Ik kon in principe alles maken en ze ging niet weg.”

Ander mens

Als Ray nu terugkijkt op zijn geweldsverleden, ziet hij een ander mens. “Ik was als persoon heel anders. Ik was egocentrisch en narcistisch”, vertelt hij. Hij had niet door dat hij fout zat met zijn gedrag. “Het moment dat ik vond dat ik een grens over ging, duurde lang”, bekent hij. “Ik denk wel dat als er iemand was geweest die actie had ondernomen, ik sneller tot andere inzichten was gekomen.”

Actie ondernemen

Ray vindt het belangrijk dat dit onderwerp vaker wordt aangekaart. “Ik weet honderd procent zeker dat we vaker dingen zien, maar er toch eigenlijk niets mee doen.” Hij hoopt dat mensen vaker actie ondernemen als ze iets zien dat niet in de haak is. “Niets doen is gewoon echt geen optie.”

Bron: Bnnvara.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden