null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Exclusief interview: hoe is het nu met Rosalie van Breemen?

Na mindere tijden, lacht het leven Rosalie van Breemen (52) weer toe. Als model en schrijfster, maar ook als huismus, moeder en vrijgezel. "In november. Dán voel ik me weleens eenzaam." 

Faye HeijnisANP Kippa

We bellen Rosalie terwijl ze middenin de verbouwing van haar huis op het Duitse eiland Sylt zit. Van haar kattige karakter als jurylid in Holland's next top model is werkelijk niets meer over - al was dat sowieso al een houding die ze aannam. Ze vertelt dat ze een gezellig verjaardagsweekend achter de rug heeft, waarin ze 52 jaar is geworden. "Het was heel erg fijn. Mooi weer, gezellig, lekker rustig - beter had het niet kunnen zijn."

Droomhuis op Sylt

In haar leven heeft Rosalie drie relatiebreuken te verduren gekregen, waarvan de heftigste toch wel van de inmiddels 82-jarige Franse acteur Alain Delon - met wie ze overigens nooit getrouwd is geweest. Na vijftien jaar samenzijn en twee kinderen, zetten ze in 2001 een punt achter hun relatie - waarover later in dit gesprek meer. Toch antwoordt ze 'altijd goed' als we haar vragen hoe het met haar gaat. "Ik ben al meer dan een jaar mijn huis aan het renoveren op Sylt, waar ik sinds 2012 woon. Dat heeft veel voeten in de aarde."

Al in 2003 had Rosalie een huis op hetzelfde waddeneiland, maar daar was ze destijds alleen nog maar met vakanties en voor de kerst. "Ik had zelf altijd al het plan dat als mijn kinderen de deur uit zouden gaan en niks me meer verbond aan Parijs (waar ze op haar zeventiende naartoe verhuisde, red.), dan ben ik weg - dan vestig ik me definitief op het eiland." Hoe het leven op Sylt is? Rosalie deelt veelbelovende steekwoorden: grote tuin, vlakbij het strand, egeltjes en eekhoorntjes. Een en al natuur dus. "Maar je bent hier niet helemaal van de buitenwereld afgesloten, het is geen Schiermonnikoog of zo. Er is een goede verbinding met het vasteland."

Trekpleister voor celebrities

Het zijn drukke tijden voor de harde werkster. Is ze thuis niet aan de slag in haar tuin, dan loopt ze wel over een catwalk of is ze op pad voor haar Duitse tv- of schrijfklussen. Dan vliegt ze even heen en weer naar bijvoorbeeld München, Düsseldorf, Frankfürt of Berlijn. "Omdat het nu bij ons op het eiland ontzettend druk is en er hier veel bekende mensen op vakantie zijn, is het voor mij als journalist ook zaak om nieuwtjes te verzamelen en die personen te interviewen." Zo heeft ze laatst zangeres Anastasia ontmoet. "Terwijl andere mensen op het strand zitten, ben ik dus ook aan het werk."

Nieuwe roman

undefined

In de zeldzame tijd die ze over heeft, werkt Rosalie ook nog aan een nieuwe roman. "Daar moet ik meer over nadenken dan het eerste boek", aldus de schrijfster. Acht jaar geleden verscheen namelijk En ze leefde nog lang en gelukkig in de boekenwinkels, waarin Rosalie zich volledig richtte op de vraag: hoe zorg je voor een succesvolle scheiding als je al niet eens in staat was om je huwelijk in stand te houden? Ja, dat was uit het leven gegrepen.
Dit wordt een meer gecompliceerde roman, belooft ze ons. "Ik wil het goed doen en er de tijd voor nemen." In een notendop zal het verhaal gaan over een vrouw die iets verschrikkelijks meemaakt en daardoor op zoek gaat naar wat werkelijk belangrijk is in het leven. "Waar liggen mijn wortels en wil ik daar überhaupt wat mee?" Of dit ook autobiografisch is? Dat ontkent Rosalie niet geheel.
Mooiste meisje van de klas

Ze blikt aan de telefoon terug op haar zeventienjarige zelf, toen ze voor haar gevoel met modellenwerk alleen maar anderen aan het pleasen was en buiten de boot viel op school. "Ik zat op het gymnasium en als je op het gymnasium zat, was je geen model, stond je niet in een catalogus en maakte je geen reclame voor Côte d'Or-chocolade op tv. Nou, ik wel. Ik werd toen al heel raar aangekeken. Mijn moeder, en dat heeft niks met gebrek aan liefde te maken, wenste voor mij een fantastische carrière als model. Maar ik heb het altijd alleen maar gezien als een manier om geld te verdienen."

Tweede Alain

Toen ze rechten ging studeren, besloot Rosalie daar Duitse letterkunde bij te nemen. En op haar negentiende emigreerde Rosalie naar Parijs. Daar bleef ze lang - als ze maar weg was uit Nederland. En toen kwam een jaar later, ongeveer in de zomer van 1986, Alain Delon in beeld.

In 2001 strandde die relatie dus. Niet veel later ontmoette Rosalie zakenman Alain Afflelou, met wie ze in 2002 in het huwelijksbootje stapte. "Maar door verschillende achtergronden en de druk van de familie van de ander, kan een huwelijk kapot gaan. Dat is mij ook overkomen. En dat is ook waar het boek over zal gaan. Die druk van anderen. Om de lieve vrede te bewaren, omdat ik van ze hou en ze niet wil verliezen, terwijl ik eigenlijk liever bijvoorbeeld geitenkaas in Zuid-Frankrijk wilde maken."

Beroemde kinderen

Rosalies kinderen Anouchka (28) en Alain-Fabien (24), die ze samen met Alain Delon heeft, zijn heel anders dan hun moeder opgevoed. "Ik wilde wel graag dat ze hun eindexamen haalden. Maar daarna wilde ik dat ze gewoon happy zouden worden, of dat nou met containers ophalen, stratenvegen of dus die geitenkaas maken zou zijn. We zijn op de wereld gekomen om iets van ons leven te maken. Om ons eigen leven te leiden, niet om te líjden. Niet om het leven van je echtgenoot, baas of ouders te leven. Dat heeft geen zin." Uiteindelijk zijn beide kinderen, net als hun vader, de filmwereld ingerold en succesvolle acteurs in Frankrijk geworden. Een hard beroep, meent Rosalie. "Als ze periodes hebben waarin ze geen opnames hebben, zitten ze hier bij mij op Sylt."

Dan maakt Rosalie het gezellig. Oer-Hollands gezellig. Iets wat ze vanuit zowel Fransen als Duitsers soms mist. Urenlang aan de keukentafel beppen, dat zit er bij hen niet echt in - maar Rosalie zorgt daar dus wél voor. "Ik heb m'n ex aan de thee gekregen. Als m'n kinderen bij hem zijn, is híj nu diegene die vraagt: zetten jullie thee?"

On speaking terms met Alain

Over Alain Delon gesproken. Is daar nog vriendelijk contact mee? "Natuurlijk, ik heb twee kinderen met hem. We bellen en heel af en toe zien we elkaar, maar als het niet hoeft dan doen we het niet. We hebben allebei ons eigen leven. Hij is altijd een einzelgänger geweest. Dat is prima zo. Wel contact, maar niet elke dag, dat hoeft ook niet. Anders had ik helemaal niet bij hem weg hoeven gaan, haha."

(On)gelukkig in de liefde

Het gesprek glijdt naar Rosalies liefdesleven anno 2018. Want is ze nú gelukkig in de liefde? "Ik ben momenteel single." Daten doet ze wel. "Ik heb m'n ogen niet in m'n zak, ik kijk heel graag naar mannen. We zien wel wat karma mij nog toeschuift. Ik heb het druk genoeg." Ook al woont ze alleen met haar hond, eenzaam voelt Rosalie zich niet. "Ja, misschien één keer in november of zo, als het heel erg lang donker is. In Noord-Duitsland hebben we iets langere winters dan in Nederland. Maar als ik in mijn eentje op het strand naar de zonsondergang kijk, vind ik mezelf niet zielig. Ik vind mannen fantastisch en interessant, maar ik vind het stiekem heerlijk om vrijgezel te zijn. Dat er geen vervelende kerel aan m'n kop zit te zeuren of z'n natte handdoek op mijn mahoniehouten eettafel legt."

En ze ís al heel erg verwend geweest in de liefde, vindt Rosalie zelf. "Kinderen, huwelijken, alles al gedaan. De liefde is het allermooiste wat er is op deze wereld. En als er van je gehouden wordt, is dat helemaal prachtig. Tot die tijd hou ik maar een beetje extra van mezelf."

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden