null Beeld

Expeditie Robinson-blog: “Wat een lastige gast is die Niels eigenlijk”

Marleen Koolmees

null Beeld

Libelle’s Marleen is een trouwe fan van ‘Expeditie Robinson’, hoewel ze er zelf nooit zou willen zitten. Behalve dan omdat je zoveel afvalt, vooruit. Ze praat ons bij over wat er speelt op het onbewoonde eiland.

En zo zat kabouter Spillebeen opeens op zijn eigen eilandje, helemaal alleen, heen en weer te wippen. Hij had het zoooo gezellig. Met zichzelf, in zijn eentje. Van pure pret stak hij zijn hoofd met daarop zijn rode puntmutsje door het raampje van zijn houten huisje en floot hij een vrolijk deuntje…

Kom op, mensen! Dit kan toch niet waar zijn? Welke regie-assistent-stagiair heeft dit bedacht? Zien we daar echt onze Niels, vel over been, zwartgerande nagels (was je handen eens man, dat is toch normaal als je net een hele zee-egel doormidden hebt gekliefd en nu naar binnen werkt, of niet soms?), gravend naar lopend zeefruit, met zijn kop door dat raam? Gelukkig werd de idylle snel verstoord door Kaj en werd het toch nog een bromance met een happy end. Maar daarover later meer. Of Niels de finale nou haalt of niet, hij kan in ieder geval altijd nog aan de slag als couturier, want ik zag weer een nieuwe toepassing van De Sjaal. Nu als een soort poncho/wijde bloes met een riempje eromheen. Kek Niels, heel kek.

Roeland barst in ieder geval weer in een lyrische toneeltekst uit als hij zijn nieuwe eiland ziet: wulps, groen, een droom… Hij schiet sowieso weer behoorlijk terug in zijn acterende zelf: zet een camera op deze man en de mooiste zinnen rollen uit zijn mond. Ik ben overigens net zo verbaasd als Roeland zelf dat zowel hij als Danny niet al te veel kilootjes zijn kwijt geraakt tot nu toe. En wat me ook opvalt: Danny en Roeland gaan op elkaar lijken… Zelfde postuur en dan telkens het iets te lange haar achter de oren schuivend. Cute, mannen, heel cute. Pas maar op voor een #metoo, je weet het niet op die eilanden.

Overspannen speler

Maar goed, de heat is on deze week, want het is nu ieder voor zich, of je nou een onbekende of bekende Nederlander bent. Nu iedereen zo maar gratis en voor niks 6 stemmen erbij heeft gekregen, moeten de zakcalculators weer uit de kast worden getrokken om te zien wie eruit gestemd kan worden. Daar gaat het meteen al mis. Eerst maar eens een proefje doen, kijken of Kaj ondanks zijn gepimpel tijdens het samensmeltingsdiner nog een beetje kan presteren. Na wat trappen bouwen blijkt van wel en verslaat hij op het nippertje Herold, voor wie de proef nogal belangrijk was want we voelen allemaal de bui hangen: Herold zit op de wip. Marieke vindt hem een humorloze man, maar dat is een ander woord voor veel te sterke kandidaat. Roeland noemt hem als-ie diplomatiek is een overenthousiaste Robinson, maar hij bedoelt: een overspannen speler. Hoe dan ook, Herold is de sjaak. Maar… daar gaat Soundos mee aan de haal, bij wie de uitgroei inmiddels halverwege hangt. Dat blonderen was dus toch niet zo’n goed idee, onthoud dat dames. Nooit je haar verven als je een paar weken naar de tropen gaat.

Kaj mag naar Finalisteneiland, waar hij lekker “cocktails gaat drinken op mijn opblaaskrokodil”. Goed zo Kaj, jij snapt het tenminste. Al dat ge-survival van Niels is soooo last century en helemaal nergens voor nodig. Hop, Kaj op de boot naar Niels. Die zit daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want hij heeft net 8 krabben gevangen (in een kwartier, zo leren we even later) en hij zit helemaal niet te wachten op iemand om die zooi mee te delen. Sjonge Niels, je kunt het ook overdrijven man. Maar goed, Kaj heeft gelukkig een zonnig humeur en is niet kwaad te krijgen, en daarom hou ik zo van Kaj. Echt. Plus dat hij al vrij snel met de opmerking komt dat Niels eruitziet als een verwaarloosde chefkok die al 4 weken aan de ketamine zit, want: “Deze 8 krabben zijn van mij!” Kokosnoten wil-ie wel delen. En zelfs als de bro’s belanden in een discussie over humor, houdt Kaj zich gewoon staande; ook als Niels hem een brulaap noemt, slaat Kaj hem niet neer (zou hij best kunnen, maar ik denk echt dat Kaj nog geen vlieg doodmept) maar noemt hij hem liefdevol ‘een heel bijzondere jongen’. Ja, en dat is hij ook. Maar toch zeg, wat een lastige gast is die Niels eigenlijk. Anyway, voor onze ogen voltrekt zich het standaard-ritueel van mannenvriendschappen: eerst een beetje ruzie maken, elkaar even heel duidelijk de waarheid zeggen en dan… boem! Friends for life. Ik wil wedden dat Niels en Kaj inmiddels samen op een houtbewerkingsworkshop zitten in Amsterdam en dat ze binnenkort met elkaar en hun vriendinnen op vakantie gaan.

De enige scène waarop ik op winnaarseiland niet zat te wachten, was dat geneuzel met die Last Man Standing. Kan die rotpop niet gewoon in de fik? Wat is dat voor een slecht geknutselde Burning Man-pop? Hup, weg ermee en ook met die shots van Kaj en Niels - gespreide armen - jeaaahhhh – natuur - blauwe lucht - water. Allemaal onzin met deze Fillipijnse vogelverschrikker.

Briljant gespeeld

Terug naar het gereken op Catanawan. Niet iedereen kan even goed rekenen en niet iedereen kiest zijn vrienden even zorgvuldig, dat laat onze Herold pijnlijk duidelijk zien. Ja, hij kan waanzinnig goed survivallen maar van 1+1=2 heeft-ie geen kaas gegeten. En als Soundos toch tegen je zegt: je moet gewoon op mij vertrouwen dat ik jouw ass ga redden nadat jij MIJ al jouw stemmen geeft, dan doe je dat toch gewoon niet? Hoe DOM kun je zijn? Herold, daar had je toch een win-winsituatie van moeten maken? Gewoon fiftyfifty, is dat nou zo veel gevraagd? Maar nee hoor, Herold kan gewoon niet meer rekenen van de stress en knalt gewoon al zijn 9 stemmen op Marieke. Ik moet zeggen: briljant gespeeld van Soundos. Heel benieuwd of ze volgende week zijn ass inderdaad gaat redden of dat ze alweer naar de volgende briljante zet gaat in haar plan. Het enige wat Herold kan redden, is een proef winnen met immuniteit. Dat zou ik dan maar doen. Want van Imke en Carlos moet hij het ook al niet hebben. Zag ik trouwens dat Imke ietwat aan het verkleuren is? Beter smeren dan maar.

Exit dus voor Marieke, het blije ei. Tant pis. De voorspelling voor volgende week: Herolds ass wordt niet gered door Soundos, Soundos verzamelt genoeg gekkies om Carlos eruit te stemmen, Imke kan Carlos niet meer redden, Herold wint de proef en gaat de bromance van Kaj en Niels verstoren, maar verliest dan alsnog die proef en moet naar huis.

Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden