social media Beeld GettyImages
social mediaBeeld GettyImages

Facebook neemt maatregelen om tieners te beschermen en dít kun je er zelf aan doen

Op het internet zwermt veel informatie rond die niet per se bevorderlijk is voor ons welzijn. Eén groep is hierbij extra kwetsbaar: tieners. Zij zijn in groten getale present op sociale media, maar heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Facebook gaat ze daarom beschermen, maar zélf kun je gelukkig ook nog wat doen.

(a)sociale media

Laten we beginnen met wat Facebook gaat doen. Hen werd namelijk verweten dat hun platform niet veilig is voor kinderen en tieners en van negatieve invloed kan zijn op zaken als hun zelfbeeld, schoolgedrag en andere sociale zaken. Facebook wil daarom actie ondernemen en noemt in een plan een aantal voorbeelden.

Waarschuwingen

Zo willen ze bij tieners tussen het scrollen door herinneringen weergeven om af en toe een pauze in te lassen op sociale media. Ook krijgen ze een melding als ze herhaaldelijk kijken naar content die niet bevorderlijk is voor hun welzijn. Hoe Facebook zulke meldingen wil gaan weergeven, is nog onduidelijk.

Daarom hebben wij wat tips over wat je zélf kunt doen om je tiener te beschermen:

  1. Praten. Praat met je kind of tiener over wat hij of zij wil plaatsen en waarom. Door gesprekken te hebben over wat er wel of liever niet op sociale media komt te staan én over de minder leuke kanten ervan wordt je kind zich bewust van de voor- en nadelen van het posten op sociale media.
  2. Geef je kind het gevoel dat hij of zij met alles bij je terecht kan en sta daar ook voor open. Door te controlerend te zijn is het waarschijnlijker dat je kind het geheim houdt als er bijvoorbeeld gekke of nare dingen voorbij komen of gebeuren op sociale media en dat wil je natuurlijk niet.
  3. Maak duidelijke afspraken over het gebruik. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde platformen wel oké zijn en andere niet. Door hier afspraken over te maken weten zowel jij als je kind waar jullie aan toe zijn.
  4. Geef het goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus plaats zelf geen dingen op sociale media waarvan je niet zou willen dat je kind het zou plaatsen. Denk daarbij aan het delen van bepaalde gegevens, maar ook foto’s die misschien beter privé kunnen blijven.
  5. Nog een laatste, algemene tip voor zowel jou als je kind: deel nooit iets wat je ook niet in het echt zou delen met een goede vriend of vriendin. Denk daarbij aan persoonsgegevens, maar ook bepaalde dingen die je hebt meegemaakt of bepaalde foto’s. En reageer ook alleen op een manier die je in ‘het echte leven’ zou doen of durven. Mensen kunnen jou of je kind online al gauw het gevoel geven je goed te kennen en betrouwbaar te zijn, maar het blijft een anonieme wereld. Door je daarvan bewust te zijn bescherm je jezelf (en je tiener) voor gevaar.

Take care!

Bron: NOS, Mentaal Beter, Internet Matters.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden