null Beeld

PREMIUM

Fanny volgt alsnog een opleiding: “Het is nooit te laat om voor jezelf te kiezen”

Jarenlang zorgde Fanny voor haar kinderen – en vergat ze zichzelf een beetje. Tot het moment kwam waarop ze alsnog kon doen waar haar hart naar uitging. 

Natuurlijk vond Fanny (51) het jammer dat het destijds niet was gelukt om verpleegkundige te worden. Maar met 8 kinderen kwam het er niet van. Tot nu. “Haal eruit wat erin zit, zeggen mijn docenten op school. Ze stimuleren me om door te gaan met studeren, en dat is wat ik ga doen. Als ik straks klaar ben met mijn opleiding verzorgende IG ga ik na de zomer verder met de opleiding verpleegkunde. Eíndelijk maak ik af waar ik op mijn twaalfde aan begon.

Zo ver kwam het niet

Destijds woonde ik in België, waar je direct na de basisschool naar de verpleegstersschool kon. Op mijn vijftiende verhuisde ik naar mijn vader in Nederland, waar ik in een ziekenhuis mijn opleiding kon vervolgen. Het was de bedoeling dat ik Verpleegkunde-A zou halen, maar zo ver kwam het niet want ik stopte toen ik trouwde met mijn eerste man. Uiteindelijk ben ik 3 keer getrouwd en heb ik 8 kinderen gekregen, de oudste is nu 28 en de jongste is 5 jaar. Alleen de jongste 2 wonen nog thuis.

"Ik heb voor iedereen gezorgd behalve voor mezelf "

Mijn laatste huwelijk is mede gestrand doordat ik terug naar school ging. Mijn man zei op een gegeven moment: ‘Jij wordt wel heel slim.’ Dat trok hij niet. Terugkijkend besef ik dat ik al die jaren voor iedereen heb gezorgd, behalve voor mezelf. Gelukkig is het nooit te laat om voor jezelf te kiezen. Sinds kort ben ik ook evenementenhulpverlener bij het Rode Kruis. Hier kan ik op een leuke manier wat ik leer in de praktijk brengen als de kinderen een weekend bij hun vader zijn. Ik ben al voor het Rode Kruis naar de Zwarte Cross geweest en ik stond op het podium bij Within Temptation, een van mijn favoriete bands.

Niet makkelijk

Het was niet gemakkelijk om weer naar school te gaan, ik moest ook opvang voor de kinderen regelen. Maar het is de moeite waard. Dat diploma geeft mij straks financiële zelfstandigheid, en ik ben trots dat ik nu laat zien wat ik in mijn mars heb. Ik heb altijd graag voor mijn kinderen gezorgd, maar nu kan ik ook wat betekenen voor de maatschappij.”

Interview: Angela Jans Fotografie: Karlien van der Geest

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden