null Beeld

Fantastische tuinreis naar Engelands Lake District

redactie

Ga mee met Libelles unieke tuinreis en onderga dit adembenemend stukje Engeland!

Lake District

Het Lake District is de groenste streek van Groot-Brittannië. De bergtoppen liggen 900 m boven de zeespiegel. Het Lake District is één van de dertien Nationale Parken van Groot-Brittannië en het dankt zijn naam aan de zestien meren waarvan Windemere het grootste is.

Beatrix Potter

Beatrix Potter (1866-1943) was een dochter van welgestelde ouders. Ze ging niet naar school, maar werd opgevoed door gouvernantes. In de zomer huurden haar ouders huizen in Schotland en in het Lake District. Haar konijnen ‘Mr Benjamin Bouncer’ en ‘Peter Piper’ gingen mee op die reizen en daar begon Beatrix met schrijven en illustreren. Haar eigen konijnen dienden als voorbeeld voor de Peter Rabbit-boekjes. Beatrix besloot in 1902 om de uitgave zelf te bekostigen. De boekjes van Pieter Konijn waren meteen een groot succes.

Beatrix ontwikkelde zich tot een echte natuurliefhebbter en vooral natuurbeschermer. Het geld van erfenissen en de opbrengst van haar boeken stak zij in de aankoop van grond en boerderijen. Bij haar dood erfde de National Trust (Engelse vereniging te vergelijken met de Nederlandse Natuurmonumenten en Monumentenzorg) 1640 hectare grond, veertien boerderijen en twintig huizen. Een bezoek aan de boerderij Hill Top Farm, dat in haar nagedachtenis is opengesteld, is natuurlijk in deze reis opgenomen.

Miss Potter!

Wie nu meteen de spectaculaire omgeving van het Lake District wil zien, moet zéker de film Miss Potter zien! Deze film die begin 2007 te zien was in de bioscoop is op dvd uitgebracht en vertelt het levensverhaal van Beatrix Potter. De hoofdrol wordt gespeeld door Renée Zellweger.

Brockhole (eigenaar: Lake District National Park Authorities)

Deze tuin ligt tussen heuvels en meren en heeft een beplanting die in andere delen van Engeland nauwelijks winterhard is, met exotische boomsoorten als Eucryphia, Metrosideros en Embotryum. De omvangrijke terrassen worden omzoomd door rozen en borders met vaste planten en er is een grote wei met wilde bloemen.

Dalemain Historic House & Gardens (eigenaars: Mr. & Mrs. Hasell-McCosh, Penrith)

De tuinen dateren al uit de twaalfde eeuw. Rondom het huis liggen een kruiden- en een moestuin. In de ommuurde moestuin staan nog steeds eeuwenoude appel- en perenbomen met idyllische namen als ‘Nonsuch’ en ‘Keswick Codling’. Dat de eigenaresse tevens een bekende tuinontwerpster is, is goed te zien aan deze tuin.

Zelfs hartje winter bloeien hier nog planten. In de knot garden zijn de bedden gevuld met ouderwetse rozen in combinatie met vaste planten. Op de laagste plek van de tuin ligt een vijver met water dat door de rotsen heen sijpelt. Op een hoger gelegen rotsachtig gedeelte zijn verschillende soorten rododendrons aangeplant.

Holker Hall (eigenaars: Lord & Lady Cavendish, Cark-in-Cartmel)

Al meer dan tweehonderd jaar wordt dit landgoed bewoond door leden van de Cavendish familie die zich hebben ingezet om dit landgoed verder te ontwikkelen. Rond het huis is een gedeelte van de tuinen in formele stijl aangelegd. Tussen de informele tuinen vind je contrasterende elementen, zoals een watercascade, een perfecte kopie van dezelfde cascade van Villa d’Este.

Holehird (eigenaar: Lakeland Horticultural Society, Windermere)

Deze tuin wordt vrijwel geheel in stand gehouden door vrijwilligers van de Lakeland Horticultural Society. De ligging van deze tuin, tegen een heuvelhelling, is fabelachtig mooi. Er zijn hier nationale collecties van Astilbe, de varensoort (Polystichum) en hortensia (Hydrangea).

Levens Hall (eigenaar: Mr. C.H. Bagot, Kendal)

Deze beroemde tuinen, die vol staan met unieke vormsnoei, dateren uit de zeventiende eeuw en de hoofdtuinman van koning James II maakte het ontwerp. Nog steeds staan er de originele bomen, zoals deze ooit in het ontwerp waren opgenomen en er is niets aan het ontwerp en de inrichting veranderd. Achter het huis ligt een schilderachtige kruidentuin.

Sizergh Castle (eigenaar: National Trust, Kendal)

Sizergh wordt al sinds vele opeenvolgende geslachten door de Strickland familie bewoond. De tuinen rondom dit kasteel, dat meer dan zevenhonderd jaar oud is, zijn heel gevarieerd. Aan de kant van de veertiende-eeuwse toren van het kasteel is een bijzondere rotstuin aangelegd. De verzameling hortensia´s is uniek en er is een grote collectie varens te zien.

Libelle Reisaanbieding

6-daagse Libelle Tuinreis naar het Lake District onder leiding van Hanneke van Dijk

Reisdata: 21 juni, 28 juni en 5 juli 2009

Reissom: € 595,-

Toeslag eenpersoonskamer: € 45,-

Toeslag gebruik eenpersoonshut: € 125,-

Inbegrepen

- Overtocht met de DFDS van IJmuiden naar Newcastle in tweepersoons zeezichthutten voorzien van douche/toilet.

- Excursies naar de tuinen.

- Het vervoer met een Engelse toerbus ter plaatse, voorzien van airconditioning en toilet

- Begeleiding door Hanneke van Dijk, die vanuit IJmuiden met u meereist.

- Drie nachten verblijf in het idyllische Whitewater Hotel in kamers met privé badkamer, inclusief Engels ontbijt en diner.

- Een programmaboekje

Niet inbegrepen

- Maaltijdpakket aan boord: u kunt hiervoor kiezen uit zeer uitgebreide buffetten.

2x ontbijtbuffet en 2x dinerbuffet: kan wel worden bijbesteld (€ 90,-)

- Entrees voor de tuinen, geschat op £ 50,- (Engelse pond)

- Lunches, koffie en thee in de tuinen

- Verzekeringen en andere kosten van persoonlijke aard

Opstapplaatsen

Victoria Hotel (tegenover Centraal Station in Amsterdam) en DFDS Terminal in IJmuiden. Hier is voldoende parkeergelegenheid.

Hotel

Tijdens deze reis verblijft u drie nachten in het comfortabele Whitewater Hotel & Leisure Club in het gezellige plaatsje Newby Bridge. Het hotel ligt aan het riviertje de Leven, dat uitkomt in het Lake Windermere, op loopafstand bereikbaar. Het plaatsje zelf vormt een garantie voor gezellige uren ook buiten het hotel. De hotelkamer heeft uiteraard een eigen badkamer, kleuren-tv en u kunt zelf een kopje thee of koffie zetten. Het hotel beschikt eveneens over een overdekt zwembad, jacuzzi, sauna en fitnessruimte.

Informatie en reserveringen

Voor meer informatie of reserveringen kunt u contact opnemen met Garden Tours op 010-2281100 of mailen naar info@gardentours.nl o.v.v. Libelle Tuinreis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden