null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Lifestyle

Feestje in de tuin? Gezellig, maar let híer wel even op

Tijdens zwoele zomeravonden verplaats je een feestje met vrienden en/of familie graag naar de tuin. Weinig leukers dan stoelen buiten zetten, heerlijke hapjes op tafel toveren en te genieten van zomerse temperaturen. Heb je niet de luxe van een vrijstaande villa? Houd dan even rekening met een aantal dingen. We schreven een checklist.

Milou WindhorstGetty Images/Maskot

1. De buren

Helaas, je kunt ze niet verplichten om mee te genieten. Met elk nummer van Frans Bauer dat door de Dolby schalt, wordt dat hen bovendien moeilijker gemaakt. Probeer ook na die paar glaasjes wijn van de volumeknop af te blijven. Draai ‘m ook later op de avond niet verder open, maar eerder ietsje dicht. Een schappelijke tijd om helemaal te stoppen met muziek draaien, is op vrijdag en zaterdag om een uurtje of 00.30. Tot die tijd wordt enige geluidsoverlast door de gemeente en politie gedoogd. Mik doordeweeks op een uurtje eerder om inmenging van John Williams en Natasja Froger te voorkomen.

2. De vergunning

Heb je een immense tuin waar je makkelijk vijftig van je beste vrienden in kwijt kunt? Bij meer dan dat is het, als je een tent opzet die aan meer dan twee zijden is gesloten, nodig om een vergunning aan te vragen. Zo’n tent is best lekker als het onverhoopt belabberd weer wordt. Mocht dat laatste het geval zijn, denk dan ook aan een stukloper voor in huis. Mensen die zich met modderige schoenen een weg naar je wc banen, zorgen voor een hoop extra schoonmaakwerk de volgende dag.

3. De sfeer

Zonder schitterend lichtplan geen fatsoenlijk feest. Zodra de laatste zonnestralen het pand (of in dit geval: de tuin) verlaten, oogt een sfeerlampje hier en daar wel gezellig. Je kunt gebruikmaken van lampionnen, kaarsen, fakkels en lantaarns, maar ook de kerstverlichting van vorig jaar winter kan prima door de beugel als sfeerverlichting. Afhankelijk van de aanleiding voor het feest hang je verder nog vlaggen en ballonnen (in thema) op.

4. De catering

Iedereen die het beste met je voor heeft, snapt dat je geen zin hebt om je een hele (zonnige) dag in de keuken uit te sloven. Het is niet gierig, maar meer dan normaal als je het op z’n Amerikaans aanpakt en iedereen vraagt of ‘ie iets kleins wil meenemen. Stem van tevoren (in de speciaal daarvoor aangemaakte groepsapp) even met elkaar af wie wat maakt. Anders zit je straks met vijf watermeloensalades.

5. De parkeerplek

Hoeveel ruimte is er voor de deur of op korte loopafstand? Weinig? Maak het op tijd kenbaar, zodat mensen de fiets of benenwagen kunnen pakken en je buren geen last hebben van de zoveelste vierwieler op hun stoep (of erger nog: eigen parkeerplaats). Scheelt mogelijk ook een hoop boetes van oplettende handhavers. Als je niet met een stuur bent gekomen, kun je er bovendien ook moeilijk dronken achter stappen. Win/win.

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden