null Beeld

Feit of fabel: kom je echt aan tijdens je vakantie?

Elk jaar is het hetzelfde liedje: nog snel even op dieet voordat je in bikini moet, om op vakantie zelf je te buiten te gaan aan ijsjes en cocktails – met als gevolg dat je zwaarder terugkomt dan je heenging.

Susan Dalstra

Daar kun je enorm van balen, maar dat is zonde van je tijd. Je komt namelijk helemaal niet zo veel aan als je denkt – zelfs als de weegschaal iets anders beweert.

Halve kilo

Iedereen kent het verhaal dat als je op een cruise gaat, je in een week tijd zomaar 5 kilo aankomt. Feit is alleen dat je niet eens zoveel kúnt aankomen in zo’n korte tijd. Als er al iets verandert aan je lichaamsmassa (los van watergewicht, waar we zo op terugkomen), kom je hoogstens een halve kilo aan. Dat zegt psycholoog, diëtist en voedingsdeskundige Ellen Albertson.

Geen impact

Bovendien blijft die halve kilo niet lang aan je dijen geplakt. “Het verschil in eten op vakantie heeft geen impact als je eenmaal thuis weer je normale eetpatroon oppakt. Je gewicht past zichzelf in de weken erna gewoon weer aan zonder dat je daarvoor op dieet moet”, stelt Ellen ons gerust.

Meer zout

Als de weegschaal wel degelijk een hoger getal aangeeft of je kleding strakker zit na de vakantie, is dat waarschijnlijk gewoon watergewicht. Op vakantie spelen er verschillende oorzaken waardoor je meer vocht vasthoudt. Een van die redenen is dat je op reis meer zout eet. Het eten in het buitenland en in restaurants is vaak een stuk zouter dan wanneer je thuis kookt. Het lichaam is ontworpen om het natriumniveau sterk te reguleren door meer water vast te houden zodra je meer zout binnenkrijgt. Als je dus een zoutere maaltijd eet dan normaal, houdt je lichaam tijdelijk meer vocht vast totdat de balans weer is hersteld.

De tank volgooien

Een andere reden waarom je meer vocht vasthoudt op vakantie is dat je meer koolhydraten binnenkrijgt. Vooral als je daarvoor een tijdje minder koolhydraten hebt gegeten, zul je het verschil merken. Wanneer je koolhydraten verteert, wordt veel van die energie omgezet in een suiker genaamd glycogeen dat tijdelijk wordt opgeslagen in je spieren als brandstof. Iedere molecuul van glycogeen staat gelijk aan 3 moleculen water. Dus als je glycogeen-opslag vol is, kan je watergewicht veel toenemen terwijl je massa niet verandert. “Het is alsof je een lege auto hebt gewogen en daarna de tank hebt volgegooid – het gewicht gaat omhoog, maar de romp van de auto is niet veranderd.”

Opgezwollen handen

Als je naar een land met een warm klimaat afreist kun je ook tijdelijk vocht vasthouden totdat je lichaam is geacclimatiseerd. Denk maar aan die opgezwollen handen en voeten die je in Nederland ook weleens hebt op een hete zomerdag.

Deze vormen van vocht vasthouden zijn een natuurlijk fenomeen waar je bijna niets aan kunt doen. Zo lang je geen hart- of nierproblemen hebt, of een zeldzaam probleem met je glycogeen-opslag, kan je lichaam die afwijkende vochtbalans prima aan en is je vochtpeil binnen een paar dagen weer normaal.

Fitness

Maak je je zorgen om het feit dat je op vakantie niet aan fitness doet? Ook niet nodig. “Mensen zijn over het algemeen actiever op vakantie. Op het strand maak je een wandeling en als je cultuur gaat snuiven loop je veel meer.” En zelfs al doe je de hele vakantie niets anders dan in het zwembad drijven of op een strandlaken vegeteren, dan nog is er geen reden tot paniek. Onderzoek laat zien dat 2 weken niets doen geen effect heeft op je fitnessniveau. Het duurt ongeveer een maand voordat je kracht en conditie verliest. Topatleten zullen misschien sneller merken dat hun kracht afneemt, maar nog steeds zullen ze daar in 2 weken tijd amper iets van merken.

Kortom: kom maar door met die bolletjes roomijs, gevulde pasta's, broodjes met kruidenboter en caipirinha's en... vergeet vooral niet er optimaal van te genieten. Het is vakantie!

Ben je toch wat kilo's aangekomen? Dit is de beste manier om van je buikvet af te komen:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Refinery29. Beeld: Viollaine Chapallaz

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden