null Beeld

Femke: “Hoe meer je weet, hoe helderder je ziet waarin je kind afwijkt van andere kinderen”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt.

Een vriendin met een zoon die Asperger heeft zei ooit: “Het lijkt wel alsof mijn zoon elk jaar autistischer wordt.” Dat snapte ik niet, het is toch juist de bedoeling dat een autistisch kind steeds beter wordt in omgaan met zijn of haar stoornis? Ja, weet ik nu, dat is ook zo en dat gebeurt ook. Maar hoe meer je weet, hoe helderder je ziet waarin je kind afwijkt van andere kinderen. Hoe monomaan hij bezig kan zijn met Lego Technic of met op afstand bestuurbare auto’s. Hoe hij zijn extreme focus op één ding nodig lijkt te hebben om niet te worden overweldigd door een veelheid aan dingen.

Geld

Voorbeeld: laatst, toen de scholen weer dicht waren in de tweede lockdown, hadden we een (niet-pedagogisch verantwoord) beloningssysteem ingesteld op Nathans schoolwerk. In lockdown één had hij namelijk niks gedaan en ik was erop gebrand om hem in lockdown twee wél aan het werk te krijgen. Geld is zijn ding, dus ik beloofde hem een euro per gedane pagina (alstublieft, stuur me geen brieven dat dit belachelijk is, ik weet het, maar een wanhopige ouder gaat ver). Het werkte: na wekenlange weigering, maakte en las Nathan eindelijk acht tot tien pagina’s op een dag. Hij was erg bezig met het geld dat hij verdiende en wat hij ervan kon kopen, maar Oscar en ik waren allang blij.

Ervaringen

Na drie weken bleek de lockdown verlengd te worden en het begon de spuigaten uit te lopen met al die euro’s en de spullen die online besteld moesten worden. Bovendien merkten we dat Nathan helemaal niet kon omgaan met de spanning, hij raakte overstuur van alle keuzes die hij had. We besloten het te stoppen en het beloningssysteem te veranderen in belonen met ervaringen. Zoals te verwachten was, ging Nathan totaal uit zijn plaat toen hij dat hoorde. “De enige ervaring die ik wil, is de speelgoedwinkel!” brulde hij. Dat vond ik best een slimme vondst van hem, maar ik wist dat ik mijn rug recht moest houden.

Er ging een dag woede overheen en toen landde de nieuwe insteek in zijn hoofd en kon hij ook leren voor een avond poffertjes eten. Ik verbaasde me er voor de zoveelste keer over hoe elke oplossing weer een nieuw probleem kan opwerpen en hoe autisme zich in alle hoeken en gaten van je leven manifesteert. Het vergt uiterste flexibiliteit van opvoeders en begeleiders. Gelukkig leren we elke dag bij.

Fotografie: Ester Gebuis

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden