null Beeld

Femke: “Mijn man deed alsof ik de domste vrouw op aarde was”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt.

Meer ruimte is meer spullen. Dit betekende dat we drie maanden na onze verhuizing naar Ouderkerk opeens een bomvolle schuur met oude meuk hadden verzameld. En omdat ik geen zin had in Marktplaats, deed ik wat mijn baas vroeger altijd deed. Zij zette oude bureaustoelen of kastjes van kantoor gewoon op straat met een briefje ‘neem mee’ erop, en weg was het. Op een zaterdagochtend droeg ik met Nathan en Oscar onze bonte verzameling van de schuur naar de voortuin. Op de brievenbus hing ik een A4’tje met: ‘Gratis mee te nemen’ met een paar pijlen richting de spullen. We gingen een paar uurtjes naar het bos en toen we terugkeerden was driekwart verdwenen. Heerlijk, en wat een ruimte in de schuur! Ik was nogal content met mezelf. “Goed idee van mij, hè?”, zei ik tegen Oscar. Hij gaf me een zoen en beaamde: “Absoluut.”

Brievenbus

De volgende dag werd ik wakker van zijn geroep. Ik rende naar beneden en trof mijn man verbouwereerd aan in de tuin. “Femke, ze hebben de brievenbus ook meegenomen.” “Wát?!”, riep ik en barstte in lachen uit. “Joh, hoe kan dat nou? Dat briefje met ‘gratis mee te nemen’ was toch duidelijk bestemd voor de spullen ernaast? Het is toch logisch dat je die brievenbus laat staan?” Oscar was het he-le-maal niet met me eens. Hij mopperde kwaaiig dat hij het een ‘erg stomme actie’ van mij vond. “Zo denken mensen niet, Femke. Ze zien ergens ‘gratis’ op staan en laden dat in hun busje.” Toen werd ik pissig, omdat mijn man niet wilde begrijpen dat de verdwenen brievenbus zowel belachelijk als grappig was én omdat hij deed alsof ik de domste vrouw op aarde was.

Collega's

Toen ik een uur later op mijn werk aankwam, had Oscar al afbeeldingen van brievenbussen naar me geappt die we ter vervanging konden kopen. Ik reageerde niet meteen, omdat ik groeiende ergernis voelde over wat er was gebeurd én over de reactie van mijn echtgenoot. Mijn collega’s kregen het verhaal natuurlijk in geuren en kleuren te horen en ik stelde ze ook meteen maar de hamvraag: was het aan mij te wijten dat de brievenbus was meegenomen? “Neeeee”, zeiden ze. “Het is inderdaad vreemd dat iemand een brievenbus meeneemt”, zeiden ze. Ik wilde net opgelucht ademhalen, en toen plakte een van hen er snel achteraan: “Het is wel weer typisch dat het jóu overkomt.”

Fotografie: Ester Gebuis

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden