null Beeld

Femke: “Moest ik me dan toch maar conformeren aan een Vinex-wijk?”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en hun zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Femke twijfelt, is het niet beter om buiten de stad te gaan wonen?

Ik had net besloten dat we dan toch maar gewoon in Amsterdam moesten blijven. Het jaarlijkse twijfelmoment (is-het-buiten-de stad-niet-beter-voor-Nathan?) was extra hevig geweest door de coronacrisis. In de eerste week was ik (illegaal) bij mijn ouders in Harderwijk geweest, zodat ik kon werken op zolder terwijl mijn moeder op Nathan paste. Hij had de hele dag buiten gespeeld, was alleen binnen gekomen om een boterham te eten. Dat stond zo in contrast met het uitputtende uur-tot-uur-schema dat wij in Amsterdam hanteren (uurtje Lego, uurtje buiten spelen, 2 uurtjes speelafspraak met vriendinnetje etc.) dat ik me ineens begon af te vragen of ik me niet toch moest conformeren aan de Vinex-wijk met veilige hofjes.

Ineens keek ik dagelijks op de huizensites: Hilversum, Amersfoort, Soest… ze kwamen allemaal voorbij. Maar de huizen die ik mooi vindt (tot halverwege de jaren 30) staan niet in nieuwbouwhofjes. Nee, ik kon het tóch niet over mijn hart verkrijgen. Ach, zei ik tegen Oscar, Nathan is al bijna 8 en hij wordt steeds zelfstandiger. Het duurt niet lang meer voordat hij, zelfs hier in Amsterdam, alleen naar de speeltuin kan lopen.

Toen appte een vriendin, een oud-collega zou haar huis in Ouderkerk aan de Amstel gaan verkopen. Volgens mijn vriendin moest ik daar toch echt eens gaan kijken, want het was ideaal voor ons. Dus we gingen, en ze bleek gelijk te hebben. Het huis is onze droom. Een echt huis, geen appartement. Oud, maar goed onderhouden en prachtig uitgebouwd, een grote schuur, een studio in de tuin. Zei ik daar tuin? Ja echt, er zit een tuin achter. Bovendien wemelt het er van de kinderen, kan Nathan er zelf buitenspelen (want weilanden en sloten en groen) en kan ik op het fietsje naar mijn werk en vrienden in Amsterdam.

Oscar en ik waren er snel uit: wij willen dit huis. Daarom zijn we nu op van de zenuwen, want er zijn nog een heleboel hobbels te nemen. Eén ervan is of het huis waar de verkopers van ons aanstaande huis op hebben geboden onder voorbehoud van de bouwkundige keuring wel in goede staat is. Gisteren hoorden we namelijk dat er asbest is aangetroffen. Maar in gedachten, dat zullen jullie vast begrijpen, woon ik al in Ouderkerk aan de Amstel.

Beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden