Strijd met weegschaal

Fieke (32) liet haar maag verkleinen: “Eindelijk heb ik een BMI onder de 40”

De macht van de weegschaal Beeld Getty Images
De macht van de weegschaalBeeld Getty Images

Al vanaf haar puberteit heeft Fieke overgewicht. Aan haar rondingen heeft ze nooit echt een hekel gehad, wel aan de strijd met de weegschaal en de lichamelijke belasting. Daarom koos ze drie maanden geleden voor een maagverkleining. “Hoeveel kilo ik kwijt ben, hou ik voor mezelf. Ik wil die concurrentiestrijd met anderen niet aangaan.”

Annemieke RiesebosGetty Images

“Ik heb nooit echt last van mijn overgewicht gehad. En dan bedoel ik dat ik oké was met hoe mijn lijf eruitzag. Ik vond het niet per se heel mooi, maar zeker ook niet lelijk. De zachtheid en rondingen vond ik wel wat hebben en daarbij had het ook een functie: in mijn beleving kon ik me in een vol lichaam beter verstoppen dan in een slank lijf. Ik had het idee dat ik minder opviel omdat ik vol was.”

Eetgestoord gedrag

“Tussen mijn twintigste en dertigste heb ik meerdere depressies gehad. In die tijd werd ook mijn overgewicht erger. Eten was een manier om om te gaan met negatieve gedachten. Ook niet eten trouwens. Zeven jaar geleden heb ik een afvalpoging gedaan. Ik viel zestig kilo af, maar er zat veel eetgestoord gedrag bij. Weinig eten en extreem sporten is niet echt gezond en na die tijd zijn alle kilo’s er weer aangekomen. Een jaar of drie geleden kwam ik onder behandeling van een psycholoog. Daar lukte het om de oorzaak van mijn depressies aan te pakken en de afgelopen twee jaar ben ik stabiel en zit ik lekker in mijn vel. De sluimerende negatieve gedachten kan ik nu goed aanpakken. Eten of niet eten heb ik daarbij niet meer nodig.”

“Omdat ik zo goed in mijn vel zat, merkte ik dat mijn lijf niet meer paste bij hoe ik me voelde. Ik kreeg last van lichamelijke klachten, zoals een mindere conditie en hoge bloeddruk. Ook had ik het ‘verschuilen in een vol lijf’ niet meer nodig. Die combinatie maakte dat ik naar de huisarts ging om een verwijzing voor een maagverkleining te vragen.”

Eigen schuld

“’Kiezen voor de makkelijkste weg’. Dat stigma ligt nog steeds op een maagverkleining. Het was mijn eigen schuld: ik had die kilo’s eraan gegeten, ik moest ze ook zelf weer kwijtraken. Helaas blijkt uit onderzoeken dat als je eenmaal mijn mate van overgewicht hebt gehad, zelfstandig afvallen en vooral het eraf houden zonder operatie niet meer haalbaar is: slechts 5 procent van de mensen blijft zonder operatie op een gezond gewicht.”

Macht van de weegschaal

“Ik ben heel open over de ingreep, maar deel liever niet hoeveel ik weeg of hoeveel kilo’s ik ben afgevallen. Onbedoeld is er onder vrouwen altijd een soort concurrentiestrijd. Ik heb veel contact met dames die in dezelfde periode een maagverkleining hebben gehad en vragen als ‘Hoeveel ben jij al afgevallen?’ wil ik vermijden. Het zegt zo weinig, omdat ieder lichaam anders is. Ook wil ik zelf die strijd niet meer aangaan. Het cijfer op de weegschaal kan zoveel macht over me krijgen en me zo van slag brengen. Jarenlang heeft het cijfer op de weegschaal bepaald hoe ik me voel, dat wil ik mezelf niet meer aandoen.”

Gunstig pakketje

“Ik geniet van het afvalproces als ik in de spiegel kijk en bijvoorbeeld ineens een sleutelbeen weer kan zien. Of als ik naar mijn armen kijk en ontdek dat een ader weer te zien is onder mijn huid. Daar haal ik mijn motivatie en blijdschap uit, niet uit het cijfer op de weegschaal. De maagverkleining zelf is me erg meegevallen. Ik heb dan ook een gunstig pakketje qua uitkomsten. Zo kan ik bijvoorbeeld alles eten wat ik wil, maar dan in kleinere porties. Ik kan gewoon naar een terrasje en een of twee bitterballen eten. Ik ben dan net zo verzadigd als na de hele portie bitterballen die ik voor mijn operatie nam. Maar niet meer bang zijn dat ik niet klem blijf zitten in de stoel op een terrasje. Daar word ik het meest blij van.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden