null Beeld

Fiets jij naar je werk? Dan laat je misschien geld liggen

Veel werknemers weten namelijk niet dat hun baas € 0,19 per gefietste kilometer mag vergoeden. Gezond én financieel aantrekkelijk dus. 

Elselien van Dieren

Mensen die met de auto of het openbaar vervoer reizen, weten allemaal dat ze recht hebben op een vergoeding, maar duizenden fietsers kloppen niet bij hun baas aan voor een fietsvergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

'Volop mogelijkheden'

Sinds de fiets van de zaak vorig jaar officieel is afgeschaft, denken veel fietsers dat je op eigen kosten naar je werk moet. Maar dat is volgens woordvoerder Maarten van Biezen van Natuur & Milieu niet zo. “Werkgevers hebben nog steeds volop mogelijkheden om hun werknemers een soort ‘fiets van de zaak’ te bieden, maar benutten deze nauwelijks.”

Fietsend aflossen

Zo kan een werkgever een renteloze lening verstrekken om daarmee een fiets te kopen. Daarnaast kan er een kilometervergoeding geboden worden waardoor de lening al fietsende wordt afgelost. Van Biezen: “De fiets is zo al binnen 3 jaar terugverdiend. 71% van de werkgevers weet echter niet van het bestaan van deze regelingen, of kent ze wel maar biedt ze niet aan.”

LEES OOK: KASSA! GELD BESPAREN MET DEZE BUDGETTIPS

Fietsers zijn gelukkiger

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt verder dat fietsende werknemers productiever, gelukkiger en minder vaak ziek zijn. Daarnaast zorgen ze natuurlijk voor minder files, nemen ze geen parkeerplek in en is het natuurlijk beter voor het milieu om de fiets te pakken. Animo onder werknemers is er volgens Van Biezen in elk geval genoeg. “Ruim de helft van de werknemers geeft aan vaker op de fiets te gaan, als de werkgever voordelige regelingen zou aanbieden.”

Elektrische fiets

Met de opkomst van de elektrische fiets, wordt de fiets ook voor langere woon-werkafstanden steeds populairder. 1 op de 5 werknemers geeft aan met een e-bike wel afstanden van meer dan 15 kilometer af te willen leggen naar het werk. Van de mensen die nooit met de fiets naar het werk gaan, denkt de helft dat de e-bike wél geschikt is om mee naar het werk te gaan. “Ik denk dat de fiets hierdoor een geduchte concurrent voor de leaseauto is”, zegt Van Biezen.

Weten hoe snel jij je fiets kunt terugverdienen? Klik hier.

Bron: Metro, Natuur & Milieu. Beeld: Stef Nagel

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden