null Beeld

Fijn: er zijn weer meer libellen in Nederland!

Het gaat beter met de Nederlandse natuur en dat betekent dat we steeds meer libellen kunnen spotten. En dat niet alleen: er zijn ook steeds meer dassen, otters, zeehonden en roofvogels te zien. 

Tessa Heinhuis

Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) herstelt de Nederlandse natuur zich de laatste jaren en geldt dit vooral voor dieren in en rondom het water.

Goede tijden

Zo gaat het dankzij gerichte bescherming weer beter met de das. Of mensen ze vaker zullen gaan zien, valt wel te betwijfelen aangezien ze zich vooral ’s nachts verplaatsen. Overdag verblijven ze in hun burcht. En ook kun je meer naar de lucht kijken om iets moois te zien. Roofvogels zoals de buizerd en de havik nemen toe in Nederland. De buizerd is vaak te zien zittend op een paaltje langs de weg of zwevend in de lucht.

Nog meer dan je denkt

In 2014 telden onderzoekers 7066 zeehonden op de droogvallende zandplaten van de Waddenzee. Omdat een gedeelte van de zeehonden tijdens de tellingen in het water is en dus niet gezien wordt, schatten de onderzoekers dat er een stuk meer zeehonden in de Waddenzee leven. Dit aantal groeit al jaren.

'Onze grote vriend'

En ook de otter profiteert van het schonere water in ons land. Ze hebben meer plekken waar ze kunnen broeden en kunnen leven. En 'last but not least': 'onze' libelle is ook steeds meer te zien dankzij het natuurherstel. Diersoorten in zoet water, zoals de libelle, zijn gemiddeld met ruim 40 procent toegenomen. Dit komt doordat er wetten zijn tegen vervuiling en voor het herstel van drassige gebieden. Volgens het WNF zijn er in totaal wel 5500 soorten libellen.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden