null Beeld

Fijn: moeizame aflevering ‘Verslaafd’ kent alsnog happy end

Het programma Verslaafd draaide deze week om Sam (30), die al de helft van zijn leven verslaafd is aan speed en medicijnen. Zijn moeder en zus zien hem steeds verder aftakelen en zijn ten einde raad. De vrouwen hebben hun laatste hoop gevestigd op Ewout Genemans en zijn team.

Erandi Godinez

Sam reageert namelijk allesbehalve goed op de interventie en ook na de interventie verloopt het contact met hem niet soepel…

Twee verslaafde kinderen

Drees, de moeder van Sam, is ten einde raad. Haar zoon is al vijftien jaar verslaafd en het gaat met de dag slechter met hem. "Er is niets ergers dan je kind zien afglijden. Er zijn tijden geweest dat ik dacht: ik weet niet of hij nog leeft", aldus Drees. Al snel blijkt dat Drees niet alleen haar handen vol heeft gehad aan zoon Sam, maar ook aan dochter Chris, die niet zo lang geleden is afgekickt. Chris snapt dus als geen ander hoe zwaar het is om van een verslaving af te komen en wil haar broer graag helpen.

"Er zijn nachten geweest dat ik heel bang was"

Volgens Chris zijn de problemen met haar broer begonnen toen het gezin van Tanzania naar Nederland verhuisde en het hem niet lukte om te aarden op school. Sam begint te blowen en vanaf dat moment gaat het bergafwaarts. Op zijn 14de grijpt hij naar zwaardere middelen, waaronder speed. Dit maakt hem zo agressief dat hij een keer zijn moeder bedreigt en het hele huis sloopt. "Op een gegeven moment moest ik zelfs mijn tas meenemen naar mijn slaapkamer, met de deur op slot", beaamt Drees. "Er zijn nachten geweest dat ik heel bang ben geweest."

"Het hoeft voor mij niet meer"

Triest genoeg begint haar dochter Chris rond deze periode ook drugs te gebruiken. Chris en Sam gebruiken ook regelmatig sámen drugs. "Het klinkt misschien heel fout, maar het was ook een soort van leuke periode. We hadden echt iets gemeen met elkaar en deelden een geheim in huis", herinnert Chris zich. Wanneer Drees ontdekt dat niet alleen zoon Sam maar ook dochter Chris verslaafd is, is ze de wanhoop nabij. "Er was een hele tijd dat ik dacht: het hoeft voor mij niet meer, laat maar zitten."

Interventie

Gelukkig besloot Chris uiteindelijk wél om hulp te zoeken en is ze inmiddels twee jaar nuchter, dankzij een opname in een kliniek. Met Sam daarentegen gaat het alleen maar slechter. Hij heeft geen baan, geen huis en ook nog eens hoge schulden. Drees en Chris zien de interventie dan ook als laatste redmiddel, maar Sam lijkt daar anders over te denken. Tijdens de interventie wordt hij ontzettend boos op zijn zus. Zij zou hem in de steek hebben gelaten en hij is uiteindelijk zelfs zó boos, dat hij wil weglopen. Gelukkig weet interventionist Maarten Dammer tot hem door te dringen en krijgt hij hem mee naar een kliniek.

Uiteindelijk tóch afgekickt

Na vijf weken in de kliniek te hebben gezeten, vertrekt Sam naar een safehouse waar hij samen met lotgenoten kan werken aan zijn terugkeer in de maatschappij. Hoewel het de goede kant lijkt op te gaan, wil Sam zo min mogelijk contact hebben met het tv-team van Verslaafd. Zeven maanden na de interventie laat hij eindelijk van zich horen. Hij laat weten dat het goed met hem gaat en dat hij nog altijd in een safehouse zit. "Het is hard werken, maar ik merk nu al grote veranderingen. Ik was hier nooit gekomen zonder jullie en daar ben ik jullie eeuwig dankbaar voor."

Reacties Twitter op ‘Verslaafd’

Op Twitter reageren mensen vol medeleven op de aflevering van Verslaafd:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL, Twitter. Beeld: Screenshot RTL.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden