null Beeld

Fotomodel dat het slachtoffer werd van een zuuraanval pleit voor zwaardere straffen

Katie Piper was slechts 24 jaar toen ze het slachtoffer werd van een zuuraanval. Nu, 9 jaar later, heeft ze nog elke dag last van haar de littekens op haar gezicht en lichaam. In een open brief die gepubliceerd werd in een medisch tijdschrift pleit het ex-fotomodel voor strengere straffen.

Erandi Godinez

Want hoewel Katie de zuuraanval overleefde, kreeg ze naar eigen zeggen alsnog 'levenslang'.

Jaloerse ex

In 2008 was Katie nog druk bezig met haar veelbelovende tv- en modellen carrière, toen het noodlot toesloeg. Haar jaloerse ex-vriendje Daniel Lynch huurde iemand in om zwavelzuur in het gezicht van zijn ex-vriendin te gooien.

Zelfmoord plegen

Katie overleefde de aanval, maar werd gedeeltelijk blind en hield er ernstige littekens over haar hele lichaam aan over. ''Ik herkende mezelf niet meer. Nadat ik uit de coma ontwaakte wilde ik maar één ding: zelfmoord plegen,'' vertelt Katie.

Levenslang

"Ik ben intussen al meer dan 250 keer onder het mes gegaan om op fysiek vlak vooruitgang te boeken. Daarnaast heb ik psychologische hulp nodig gehad om het trauma te kunnen verwerken en om mijn nieuwe gezicht te kunnen accepteren. Ik zal die operaties en de therapie nodig blijven hebben tot ik sterf.''

Strengere straffen

Katie’s verhaal staat niet op zich. Zo werd Londen onlangs nog opgeschrikt door 5 zuuraanvallen in één nacht. Katie wil dan ook dat de daders van zuuraanvallen strenger gestraft worden. "Het is nu veel te simpel om het schadelijke goedje te kopen en het in iemands gezicht te gooien. We moeten er alles aan doen om dit soort aanvallen te stoffen. De huidige wetgeving neemt dit soort misdrijven niet serieus genoeg. De straffen zijn in sommige gevallen gewoon lachwekkend, doe daar iets aan.''

Liefdadigheidsorganisatie

In 2009 werkte Katie nog mee aan een documentaire over haar herstel, om zo aandacht te vragen voor de maatschappelijke positie van brandwondenslachtoffers. Ze kreeg hier zoveel positieve reacties op, dat ze besloot in samenwerking met talentenscout Simon Cowell en één van haar behandelende artsen een liefdadigheidsorganisatie op te richten. En met succes: de Katie Piper Foundation heeft inmiddels al honderden slachtoffers medische hulp en financiële steun geboden.

Dappere lotgenoten

‘’Wie zo'n aanval overleeft, moet vaak met de schrik leven dat de dader op korte termijn vrijkomt", eindigt Katie haar brief. "En dan kan niemand de dader ervan weerhouden om weer in de buurt van het slachtoffer te gaan wonen. Ik heb al heel wat dappere lotgenoten ontmoet, maar het is lastig om strijdvaardig te blijven als het juridisch apparaat zo tegenwerkt.''

In deze video is te zien hoe Katie destijds werd aangevallen:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Sky News. Beeld: Facebook

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden