null Beeld

Fotoserie: mooie vrouwen over de hele wereld

Wat betekent schoonheid in Iran? En hoe ziet een mooie Peruaanse eruit? De Roemeense fotografe Mihaela Noroc wilde het weten. Haar fotoserie 'The atlas of beauty' laat zien dat schoonheid overal ter wereld te vinden is.

A.V.

De nu 30-jarige fotografe zegde twee jaar geleden haar baan op in Roemenië om de wereld in te trekken en op zoek te gaan naar schoonheid. Ze heeft behalve Antarctica alle continenten al gehad en fotografeerde mooie vrouwen in maar liefst 37 landen. Ze koos voor vrouwen van haar eigen leeftijd omdat daarmee de verschillende vrouwen in de serie beter met elkaar te vergelijken zouden zijn.

Wat is schoonheid?

Volgens Mihaela is schoonheid eerbied hebben voor je cultuur, voor waar je vandaan komt. Schoonheid gaat volgens haar om oorspronkelijk (durven) zijn, natuurlijk, integer, authentiek – niet per se om dragen wat andere mensen dragen of wat in de mode is. En dat schoonheid vooral zou draaien om slank zijn, kan Mihaela dankzij haar reis helemaal ontkrachten.

Mihaela's doel

Over 50 jaar zien we er misschien allemaal hetzelfde uit dankzij globalisering, legt Mihaela uit op haar eigen site. Ze hoopt dan ook dat haar project een mooi tijdsbeeld kan geven over de culturen en tradities die wereldwijd nog steeds worden gekoesterd door vrouwen. Mihaela: "Mijn doel is om de komende jaren zoveel mogelijk authentieke vrouwen voor mijn camera te krijgen, met als doel om de verschillende culturen en tradities voor het nageslacht vast te leggen.

Schoonheid: jezelf zijn

Mihaela is trots op het resultaat en hoopt nu via fondsen geld in te zamelen om langer door te kunnen reizen en te fotograferen. Terugkijkend op haar project kan ze in ieder geval met overtuiging zeggen dat schoonheid werkelijk óveral te vinden is. Haar conclusie: schoonheid draait niet om make-up, geld, ras of sociale status, maar des te meer om jezelf zijn.

Oordeel zelf:

Colombia

null Beeld

De Oostzee

null Beeld

Equador

null Beeld

Qhichwa uit het Amazonegebied

null Beeld

Verenigde Staten

null Beeld

Myanmar

null Beeld

Roemenië

null Beeld

Australië

null Beeld

Brazilië

null Beeld

Peru

null Beeld

China

null Beeld

Iran

null Beeld

Bron: Business Insider, HP/De Tijd. Beeld: Mihaela Noroc

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden