null Beeld

Freek Vonk na YouTube-uitzending bedolven onder haatreacties

Freek Vonk maakte op zijn YouTube-kanaal een aflevering over het coronavirus, bedoeld als extra lesmateriaal nu kinderen niet naar school kunnen. Maar niet iedereen was even blij met deze uitzending. Hij werd onder andere beschuldigd van het verspreiden van leugens, waarvoor hij ook nog eens door de overheid betaald zou krijgen.

Fenna Witteveen

De bioloog blijft onder deze haatreacties erg nuchter: "Stiekem moet ik hier gewoon om lachen", schrijft hij op zijn Instagram.

FreekTV

De afgelopen week begon Freek afleveringen uit te zenden op zijn YouTube-kanaal FreekTV. De meeste afleveringen van Meester Freek, zoals de serie heet, gaan over dieren, maar 1 aflevering was een coronaspecial. Kijkers waren hier erg boos over. Ze noemde hem een "leugenachtig zwijn", hoopte dat hij werd opgegeten door de leeuwen, en zeiden dat "een contract met de duivel geldt tot in de eeuwigheid".

Uitleg is belangrijk

Freek vertelt dat hij het juist cruciaal vindt om de kinderen uit te leggen waarom de scholen gesloten zijn. "Terwijl sommige mensen denken dat je kinderen alleen maar goed nieuws moet vertellen, vind ik het belangrijk om juist ook aan kinderen uit te leggen waarom ze niet naar school kunnen, en waarom we afstand moeten houden!" Daarnaast legt hij het belang uit om naar de feiten, wetenschap en betrouwbare informatie te luisteren. "Nu mensen zich het schompes werken om levens te redden, kunnen we het ons niet permitteren om overheidsmaatregelen af te doen als 'onzin'. Deze coronaspecial heb ik natuurlijk belangeloos (!) en met de beste intenties gemaakt in samenwerking met prof. dr. Eric Snijder van het LUMC."

Eerder dit jaar, in februari, is Freek Vonk benoemt tot bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op de afdeling scheikunde & farmaceutische wetenschappen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden