null Beeld

Fries en Haags koppel uit ‘Jouw stad, ons dorp’ ontroeren kijkers

Jouw stad, ons dorp blijft kijkers ontroeren. Ook donderdagavond, toen stadsbewoners Romano en Sonrisa van huis en haard ruilden met dorpelingen Martin en Ytsje. 

Faye Heijnis

De verschillen die de koppels ervoeren tussen Den Haag en het Friese dorp Kûbaard, leverden prachtige scènes op. Ze zijn namelijk zo ontzettend positief over alles.

Tranen

De spirituele La Sonrisa barst vrijwel meteen in tranen uit als ze het huis in het pittoreske Kûbaard binnenloopt. "Het huis is goed", concludeert ze snikkend. Ze ziet veel voorwerpen die aan haar eigen familie doet denken. Met een vet Haags accent: "Ik krijg kippenvel van m'n kruin tot aan m'n tenen. (...) Knijp me eens, is dit echt?"

Geen Ikea-toestanden

Ook Martin en Ytsje zijn diep onder de indruk van hun nieuwe onderkomen. "Wát 'n uutzicht", hoor je Ytsje zeggen. Ze zijn ook diep onder de indruk van alle verwijzingen naar zigeunermuziek. En ook al staat dit huis midden in de grote stad: het lijkt ontzettend op hun nederige stulpje. "Ik had meer een contrast met ons huis verwacht", aldus Ytsje. "Een bijzonder huis", concludeert ook Martin. "Geen Ikea-toestanden, maar echt iets van hunzelf. En daar houden wij van."

Het fenomeen ov-chipkaart

Om twaalf uur warm eten, hoornspelen in het Fries orkest, schilderworkshops volgen, wandelen door het groen, ie-de-reen goeiedag zeggen: de Haagse stedelingen doen al het dorpse met plezier. Ook Martin en Ytsje hebben het reuze naar hun zin in de drukke stad. De hijskranen en lawaaierige bouwlui vinden ze zowaar gezellig, ze ontdekken het fenomeen ov-chipkaart en zijn diep onder de indruk van de Haagse markt. Ook is het dikke mik tussen hun en Sonrisa's moeder Didi.

Verademing

Na twee afscheidsfeestjes, gaan ze weer op huis aan. Kijkers vinden het "kneuterige" Jouw stad, ons dorp een verademing. Ook in deze aflevering kwam er namelijk niets dan positiefs uit de monden van de deelnemers. Zoveel respect hebben voor elkaars huis en haard, scoort punten bij kijkers. Daar kunnen ruziënde buren uit De rijdende rechter nog een puntje aan zuigen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Jouw stad, ons dorp (NTR). Beeld: NTR

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden