null Beeld

PREMIUM

Gaat het nog goedkomen tussen prins William en Harry?

Van hechte broers tot mannen die elkaar amper lijken te verdragen. Zou het echt zo zijn dat de hertogen van Cambridge en Sussex elkaar kwijtraken vanwege de keuze van Harry voor Meghan?

Bij de Windsors werd 2019 gekleurd door de broedertwist tussen prins William en prins Harry, die ook een deel van de rest van de koninklijke familie trof en internationaal veel aandacht trok. Veel mensen vinden het triest om te zien hoe de jongens die zo jong hun moeder verloren en opgroeiden als zeer verschillende, maar ook zeer hechte broers, nu uit elkaar lijken te zijn gegroeid. Het zou allemaal te maken hebben met Harry’s keuze voor Meghan, die William overhaast zou vinden. Bij de paasdienst stonden ze ver uit elkaar op de Queen te wachten, normaal gesproken hadden ze naast elkaar gestaan. Bij de Trooping of the Colourceremonie maakten ze nauwelijks oogcontact. En tijdens de jaarlijkse King Power Royal Charity Polo Day speelden ze niet voor hetzelfde team en kwamen hun gezamenlijke momenten nogal geforceerd over, als een momentje voor de bühne.

William maakt zich zorgen om Harry

Hoewel Buckingham Palace er alles aan deed om te laten lijken alsof er niet zoveel aan de hand was (‘De hertog van Sussex heeft nu zijn eigen leven en zijn eigen gezin’) bevestigde nota bene Harry in oktober zelf dat het even niet zo lekker gaat tussen hem en William. “Als broers heb je goede en slechte dagen”, zei hij. “Onder alle druk gebeuren er weleens dingen. We zien elkaar niet meer zo vaak als vroeger, maar ik hou erg veel van hem. We bewandelen nu verschillende paden.” Williams reactie was redelijk onderkoeld: “Ik hoop dat het goed met hen gaat en ik maak me zorgen, ze maken een breekbare indruk”, liet hij via een paleisbron weten. In Buckingham Palace was toen al verschillende keren crisisberaad geweest tussen de Queen, prins Charles en William over de manier waarop Harry en Meghan de media beheersen. En niet alleen het effect van hun eigen succesvolle tour in Zuid-Afrika teniet deden met hun grieven over de tabloids, maar ook de aandacht afleidden van de Royal Tour van William en Catherine door Pakistan. En ook de documentaire over het hertogdom van Cornwall van Charles (“Mijn levenswerk.”) en een bezoek aan Kosovo van Sophie, de gravin van Wessex, ondersneeuwden.

Gezien worden bij het doen van nobele zaken is de belangrijkste rechtvaardiging voor het voortbestaan van een monarchie. Het is een ijzeren wet dat je elkaars mediamomenten niet overschaduwt, dus en famille maakten de Sussex’jes geen goede beurt door hun persoonlijke sores te ventileren in hun veelbesproken documentaire. Daarnaast waren er uiteraard ook de begrijpelijke zorgen van een oma, vader en broer om 2 familieleden die overduidelijk niet zo goed in hun vel zaten.

Harry en Meghan moeten er even tussenuit

Hoe nu verder? Harry en Meghan, beiden onder druk, hebben aan het einde van het jaar wijselijk een time-out van 6 weken genomen, voor wat ‘broodnodige tijd samen’ met baby Archie. En vermoedelijk ook voor wat reflectie op de huidige situatie en hoe die kan worden opgelost.

De Queen wil dat de broers over hun eigen schaduw heenstappen in het belang van de monarchie, Charles wil dat ze het uitpraten omdat hij het ‘amper kan aanzien’ dat zijn zonen – die eerder graag voor de grap samenspanden tegen hem – dat nu zonder enig relativeringsvermogen doen tegen elkaar. En Harry en William zelf? Het is moeilijk te peilen: beiden zijn koppig, maar William is flegmatieker en beheerster dan Harry, die zich meer laat leiden door zijn emoties.Trekjes die ze respectievelijk van hun vader en hun moeder erfden. William heeft een duidelijk doel in zijn leven: hij vormt een sterk team met Catherine, hij geniet van zijn gezin en hij heeft zijn bestemming omarmd. Dat is te zien aan de manier waarop hij zich steeds meer verdiept in de zaken van zijn vader die hij als toekomstige Prins van Wales zal overnemen. Maar ook aan het gemak waarmee hij zo’n beladen Royal Tour door Pakistan aflegt en zijn oma en de Crown op andere momenten vertegenwoordigt.

Nieuwe fase, andere levens

Harry heeft altijd geweten dat zijn leven er anders uit zou gaan zien als dat van zijn broer. De verandering in hun relatie lijkt ook iets te maken te hebben met het indalende besef dat het voor William menens begint te worden en ze niet meer, zoals eerst, min of meer gelijken waren. Voor een man met een gezond ego (iets waar zijn echtgenote ook over beschikt) kan het even slikken zijn om het verschil in levensdoel concreter te zien worden. Het wekte ook vragen op over zijn eigen bestemming: in Engeland blijven of misschien naar Canada? Bij het Koninklijk Huis blijven horen of die positie opgeven in ruil voor mee rust en vrijheid? Of juist binnen de Windsors werken aan de dingen die Meghan en hij nauw aan het hart liggen, zoals diversiteit, natuurbescherming en vrouwenrechten? Harry heeft inmiddels zijn keuze gemaakt en samen met Meghan afstand gedaan van hun koninklijke titels. Ze mogen geen gebruik meer maken van de titel 'Sussex Royals' heeft Queen Elizabeth besloten.

Hopen op een broederlijk wonder

Feit is dat hun impact als koninklijke hoogheden veel groter is dan wanneer ze als gewone burgers aan de slag zouden gaan, alleen al vanwege de publiciteit die ze trekken. Feit is echter ook dat het hun keuze moet zijn en ze ver genoeg van de troon verwijderd zijn om die keuze zelf te kunnen maken. Intussen hoopt iedereen in stilte op een broederlijk kerstwonder, omdat het zo hartverscheurend is de mannen die al van kinds af aan elkaars zinnen afmaakten,

samen grappen maakten, als geen ander het royal leven begrijpen en de ander zo heerlijk konden plagen, elkaar nu nog net niet doodzwijgen. Iets met ‘the season of goodwill’, wellicht?

Dit artikel verscheen eerder in Libelle Royal.

Tekst: Ella Vermeulen. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden