null Beeld

Geen felgekleurd snoep meer: AH bant omstreden E-nummers

Albert Heijn stopt eind volgend jaar met de verkoop van producten voor kinderen die omstreden kleurstoffen bevatten. Kinderen zouden hyperactief worden van de E-nummers.

Susan Dalstra

Kinderen zijn er dol op: felgekleurde snoepjes en schreeuwerige blikjes frisdrank. Eind volgend jaar vind je die niet meer in de schappen van Albert Heijn. De supermarkt besloot al eerder de omstreden E-nummers in producten van het huismerk uit de winkel te halen. Uit onderzoek van de Universiteit van Southampton blijkt dat de E-nummers E102, E104, E110, E122, E124 of E129 (ook wel de 'Southampton Six' genoemd) hyperactiviteit onder kinderen kan veroorzaken. Niet alle onderzoekers zijn het daar mee eens, maar er wordt wel verondersteld dat kleurstoffen het gedrag van kinderen beïnvloeden.

Waarschuwing

Al sinds 2010 moet op de verpakking van deze producten een waarschuwing worden geplaatst: 'Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden'. Veel fabrikanten zijn al overgestapt op natuurlijke kleurstoffen, maar volgens Foodwatch komen de E-nummers desondanks nog veel voor.

LEES OOK: E-NUMMERS VEROORZAKEN MOGELIJK ZIEKTE VAN CROHN

Voedingswaakhond

In juli begon de voedingswaakhond een campagne tegen Albert Heijn en Jumbo om de omstreden kleurstoffen uit de schappen te krijgen. Bij Albert Heijn gaat het om zo'n 30 producten en bij Jumbo zelfs om 50. Dat zijn vooral snoep en frisdranken, maar ook producten als vitaminepillen, medicijnen, bonbons en bakproducten.

AH heeft bij Foodwatch aangegeven dat de voedingsmiddelen met kleurstoffen eind 2016 helemaal uit hun winkels verdwenen zijn. Lidl heeft dat al gedaan, Jumbo denkt er nog over na.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden