null Beeld

Geen koolhydraten is een hype: maar kunnen we wel zonder?

Populair onder afvallers is het volledig bannen van koolhydraten. Wij vragen ons af of dat eigenlijk wel goed voor je is en of je lichaam niet gewoon altijd koolhydraten nodig heeft om te functioneren. 

Tessa Heinhuis

"Flink minderen met koolhydraten in de vorm van koekjes, gebak, snacks, frisdranken en suiker is een goed plan, vindt diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas. “Als je die ongezonde producten laat staan, is de kans groot dat je afvalt.”

Het antwoord

Maar dat is niet alles: helemaal stoppen met koolhydraten is volgens haar onverstandig. “Het is een onmisbare brandstof voor ons lichaam en onze hersenen. Maar neem dan koolhydraten in de vorm van peulvruchten, fruit en volkorengranen. Nederlanders eten weinig peulvruchten, terwijl die rijk zijn aan vezels, eiwitten, B-vitamines, ijzer, calcium en fosfor, en weinig calorieën bevatten. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. En kies liever voor volkorenbrood, -pasta en -rijst dan de witte varianten: de vezels verlagen de bloeddruk.”

Voor de energie

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Ze zitten vooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen. Het lichaam heeft altijd koolhydraten nodig. De Gezondheidsraad adviseert dat als je gezond wilt eten, je 40% tot 70% van de energie uit koolhydraten haalt.

Tekst: Annemarie van Dijk (bewerking: Tessa Heinhuis). Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden