Geen paniek: uitstellen van de 2de prik voortaan gewoon mogelijk Beeld Getty Images
Geen paniek: uitstellen van de 2de prik voortaan gewoon mogelijkBeeld Getty Images

Geen paniek: uitstellen van de 2de prik voortaan gewoon mogelijk

Hoewel de GGD (Gemeentelijke GezondheidsDienst) eerder nog liet weten dat de datum voor een tweede prik ‘niet onderhandelbaar’ is, komt de dienst daar nu op terug. Mensen die hun tweede vaccinatie precies in hun vakantie hebben staan, kunnen de GGD tóch bellen om de datum te verschuiven.

Erandi GodinezGetty Images

Mocht een tweede vaccinatie precies tijdens je vakantie vallen, hoef je dus niet per se terug te komen om deze te halen.

Tweede prik in zomervakantie

Het vaccineren verloopt op dit moment in een rap tempo. Vorige week werden er voor het eerst meer dan een miljoen mensen gevaccineerd binnen zeven dagen. Vanaf dinsdag kunnen ook alle mensen die geboren zijn in 1969 en 1970 ook een afspraak maken. De kans is groot dat deze groep mensen hun eerste prik begin juni krijgen, waarmee de tweede prik dus halverwege juli valt. Omdat dan in grote delen van het land de zomervakantie al is begonnen, zou het zomaar kunnen dat de tweede afspraak voor veel mensen niet uitkomt.

Nog steeds even goed beschermd

Mensen die hun tweede prik uitstellen hoeven niet bang te zijn dat ze minder goed beschermd zullen zijn tegen het coronavirus. Zo kan een tweede prik volgens de Gezondheidsraad ook prima nog na twaalf weken. Britse wetenschappers ontdekten onlangs ook dat mensen die na twaalf in plaats van drie weken hun tweede Pfizer-dosis kregen, drieënhalf keer zoveel antistoffen in hun bloed hadden. En ook het RIVM erkent op de website dat mensen na een latere twee prik ‘even goed’ beschermd zijn.

Via telefoongesprek datum wijzigen

De GGD heeft daarom besloten om het uitstellen van de tweede prik mogelijk te maken. Iedereen die een uitnodiging krijgt, krijgt automatisch drie beschikbare tijdstippen voorgesteld, met een vast interval van vijf á zes weken, maar tijdens een telefoongesprek kan nog wel specifieker worden ingegaan op wat iemand zijn voorkeuren zijn wat betreft het tijdstip, datum en locatie. Als iemand bijvoorbeeld in Friesland woont, maar in Limburg op vakantie gaat, kan ook daar de tweede prik worden ingepland.

Andere regels voor zestigplussers

Bovenstaande geldt overigens alleen voor mensen onder de zestig jaar. Voor zestigplussers is het nog steeds zo dat zij hun tweede prik binnen drie tot zes weken moeten ontvangen. Ook wanneer de huisarts de prik heeft gezet, moet de zestiger zich houden aan de planning van de huisarts.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

Bron: Volkskrant. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden