null Beeld

Geen stageplek voor Leila omdat ze vroeger een hoofddoek droeg

Leila draagt inmiddels geen hoofddoek meer, maar deed dat in het verleden wel. Omdat het uitzendbureau waar ze een stageplek probeerde te vinden dit wist, kreeg ze geen stageplek. Ze zegt: "Het is zo oneerlijk. Iedereen verdient een gelijke kans."

Tessa Heinhuis

Ze wilde een stageplek vinden via een uitzendbureau in Roosendaal.

Proberen

Maar daar wist iemand nog dat ze een tijd geleden iets op haar hoofd droeg. Leila: "Die medewerker herkende mij van de plaatselijke Albert Heijn waar ik een tijdje als caissière had gewerkt. In die periode droeg ik een hoofddoek." Leila heeft een Nederlandse moeder en een Tunesische vader. "Ik ben vrij opgevoed. Een tijd lang ben ik zoekende geweest en heb ik een hoofddoek gedragen. Om te ervaren hoe dat beviel."

Vroeger wel

Inmiddels draagt ze dus geen hoofddoek meer, maar zelfs het feit dat ze dit in het verleden wél deed, was reden genoeg voor het uitzendbureau om er een punt van te maken. Verder werd tegen de Zeeuwse Leila gezegd dat ze tijdens haar stage geen hoofddoek mocht dragen. "Omdat ik dan niet representatief zou zijn."

Aangifte

"Ik voelde me opeens zo ongemakkelijk. Wist niet zo goed hoe ik moest reageren. Ik heb ze nog een hand gegeven en ben weggegaan", vertelt ze. "Ik hield een heel nare bijsmaak over aan het gesprek." Ze belde, toen ze eenmaal weer thuis was, toch nog eens op om verhaal te halen. 'Wij zijn een Nederlands bedrijf en mogen dat gewoon eisen van werknemers', kreeg ze te horen als antwoord.

Discriminatie

Ze deed geschrokken en wel aangifte bij de politie. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde uiteindelijk dat Leila gediscrimineerd was. Blij is ze niet: "Zolang de wet het toestaat dat je een hoofddoek mag dragen, moeten bedrijven zich daaraan houden. Iedereen verdient gelijke kansen, of je nu wel of niet iets op je hoofd hebt zitten." Inmiddels heeft Leila wel een prachtige plek gevonden: bij de Tweede Kamer. Wij zijn hartstikke blij voor haar!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Facebook

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden