null Beeld

Gegratineerde Zeeuwse mosselen

Libelle Admin

Voorgerecht voor circa 6 personen

Benodigdheden:

  • 2 kg mosselen, schoongemaakt
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 125 g zachte boter
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 4-5 el fijngesneden blad-peterselie
  • zout, peper
  • 1 dl slagroom
  • 80 g geraspte gruyère of licht belegen boerenkaas

Bereidingswijze

  1. Doe de mosselen met de wijn en 1 teentje knoflook in een grote pan. Dek de pan af met een deksel en kook de mosselen 5-6 min. op hoog vuur tot alle schelpen open zijn. Schud de mosselen tijdens het koken 3 keer goed om. V
  2. erwijder 1 schelpdeel van elke mossel en verdeel de gevulde schelpdelen over 6 ovenvaste schaaltjes.
  3. Meng de boter met 3 teentjes knoflook, sjalot, peterselie en zout en peper naar smaak. Verdeel dit over de mosselen. Verdeel ook de slagroom over de schaaltjes en vervolgens de geraspte kaas.
  4. Gratineer de mosselen 10-12 min. in een voorverwarmde oven op 210°C.

Bereidingstijd: circa 25 min. Oventijd: 10-12 min. Circa 335 kcal p.p.


Mosselen schoonmaken

Verse Zeeuwse mosselen die op de markt of in de winkel verkrijgbaar zijn, zijn zandvrij en al ontdaan van hun ‘baard’, de byssus­draden. Spoelen onder koud stromend water is voldoende. Laat ze nooit in het water liggen, dan openen ze zich en gaat het lekkere zilte mosselvocht verloren. De mosselen in lekvrije, afgesloten plastic bakken kunt u direct gebruiken. Controleer of de mosselen heel zijn. Kapotte exemplaren en open mosselen die na een flinke tik met een mes niet sluiten, kunt u beter verwijderen. Bereid ongekookte mosselen altijd zo snel mogelijk na aankoop. Wilt u ze toch bewaren? Doe dat dan in de groentelade van de koelkast op circa 7°C.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.

null Beeld


Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden