null Beeld

Geheugenverlies? Grote kans dat je híer al op jonge leeftijd mee bent begonnen

Er is nóg een goede reden om te stoppen met roken. Want behalve dat het natuurlijk schadelijk is voor de gezondheid, zou roken op jonge leeftijd ook je geheugen en leervermogen beïnvloeden. 

Lotte van Erp

Uit recent onderzoek blijkt - naast een te hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol - roken op jonge leeftijd in verband te worden gebracht met een slechter leervermogen en geheugenverlies als je ouder bent. Op middelbare leeftijd zou je minder goed dingen kunnen onthouden als je als puber op het schoolplein stond te roken.

Onderzoek

Het onderzoek is uniek: waar eerdere studies rondom dit thema zich richtten op ouderen, is deze studie gefocust op mensen tussen de 34 en 39 jaar. De onderzoekers bekeken het cognitieve vermogen (dus hoe goed je bent in het leren, onthouden, onderscheiden en uitwisselen van kennis) van 2000 mensen en vergeleken dit met hun eerder gemeten cholestrolgehalte en rookgedrag.

De studie maakt deel uit van een veel groter onderzoek naar risico op hart- en vaatziekten aan de Universiteit van Turku in Finland.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: University of Turku. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden