null Beeld

Geisha

VrouwOnline.nl

Een geisha is een gezelschapsdame die alleen voor komt in Japan.

Gekleed en gestyled volgens strenge voorschriften voorziet zij feestelijke avonden van zang en dans. De opleiding tot geisha is vrij zwaar en vergt veel oefening. Tegenwoordig is de traditie van de geisha’s vrijwel verdwenen. In grote steden als Tokio en Kioto komt zij nog wel voor.

Geishahuis

Om geisha te worden gaan Japanse meisjes al vroeg in training. Vanaf hun 6e of 7e jaar komen ze in een geishahuis terecht, waar zij tijdens de hele opleiding zullen wonen. Het uiterlijk van de geisha is erg belangrijk.

Wit gezicht

De geisha’s zijn vooral te herkennen aan de opvallende make-up (witte huid en knalrode lippen en ogen), de haardracht en de mooi kleurrijke kleding (gewaden). Het gezicht van de geisha wordt helemaal wit gemaakt, omdat dit in vroegere tijden stond voor het hebben van status, maar ook omdat er in de tijd van de geisha nog geen lampen aanwezig waren. Het gezicht van artiesten werd, met behulp van rijstpoeder, kalk, krijg of cyanide, spierwit gemaakt zodat de keizer hen goed kon zien bij kaarslicht.

Haar in de rol

Het kapsel van de geisha zit altijd perfect in de rol. Tijdens de opleiding verandert het haar van de geisha (dan nog maiko genoemd) 5 keer van vorm om haar ontwikkeling in deze periode te markeren. In deze periode krijgt zij allerlei versieringen in het haar, van een roodzijden voorband, zilveren vleugeltjes, een susukibloem, een kam van een schildpad tot een haarpin van opaal.

Wanneer zij eenmaal een geisha is geworden behoudt ze hetzelfde kapsel. Wanneer ze optreedt maakt ze dan gebruik van een pruik, omdat iedere geisha er precies op dezelfde manier uit moet zien.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden