Geld maakt gelukkiger dan we denken Beeld Getty Images
Geld maakt gelukkiger dan we denkenBeeld Getty Images

Geld maakt gelukkiger dan we denken

Maakt geld gelukkig? Ja, maar tot een bepaald jaarinkomen, werd ooit onderzocht. Nu blijkt dat je toch maar beter een vol spaarvarken kunt hebben, afhankelijk van hoe je in je vel zit.

Emma VerweijGetty Images

Dat geld gelukkiger maakt, zou gelden tot een inkomen van 70.000 euro per jaar. Daarna ga je er geen spat meer op vooruit, al zou je tien miljoen euro verdienen, onderzocht psycholoog Daniel Kahneman van de Princeton-universiteit in 2010. Jaren werd dit gegeven als feit beschouwd, maar nu blijkt de vork iets anders in de steel te zitten.

Geluksgrens

Er is lang niet altijd een ‘geluksgrens’ als het om geld gaat, laat onderzoeker Matthew Killingsworth van de University of Pennsylvania weten. Of je gelukkiger wordt van meer geld, hangt af van je emotionele welzijn. Ben je ongelukkig, dan zul je blijer worden van een jaarinkomen tot ongeveer 90.000 euro. Daarna stopt het. “Als je rijk bent, maar doodongelukkig, zal meer geld je niet helpen. Voor de rest van de mensen geldt dat wel, al verschilt het per persoon”, legt Killingsworth uit.

More is (meestal) more

Voor de middengroep en degenen die zichzelf al heel gelukkig prijzen, geldt volgens het onderzoek geen bovengrens: zij worden wel degelijk een stuk happier van meer geld. Óók als dat veel meer dan 90.000 euro per jaar is. De conclusie is dus dat er een gelukkige meerderheid is die van meer geld nóg gelukkiger wordt, en een ongelukkige minderheid die een grens bereikt.

Droom je van (vervroegd) pensioen? Libelle's budgetvlogger Danitia vertelt je wat je daarvoor moet doen.

Bron: Scientas

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden