null Beeld EPA
Beeld EPA

Geld stroomt binnen op Giro 555, Amsterdams stel vandaag uit bergen Nepal gehaald

Gisteravond was er al 560.000 euro overgemaakt naar Giro 555, het geld wordt ingezameld voor alle getroffenen van de aardbevingen in Nepal. De reddingsacties komen langzaam op gang en er wordt ook steeds meer bekend over aanwezige Nederlanders. 

Meike BergwerffEPA

Het dodental is inmiddels naar vijfduizend gestegen en nog altijd zijn vele kleine dorpen niet bereikt. Door de ramp zijn ruim tienduizend mensen gewond geraakt en tienduizenden mensen dakloos geworden. De Verenigde Naties deelde gisteren mee dat meer dan acht miljoen mensen in Nepal door de ramp zijn getroffen, een kwart van de totale bevolking.

Op Rotterdam The Hague Airport landt in de nacht van woensdag op donderdag een toestel uit Kathmandu met vijftig Nederlanders, onder wie twee gewonden.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Helikopter

Gisteren werden broer Stef en zus Sofie gelokaliseerd en vandaag worden ook Fons van den Berg (24) en Rosanne van Heeckeren (24) uit de bergen van Nepal gered. Dat laat de coördinator van de reddingsoperatie in Nepal weten aan AT5. Van den Berg liet vanochtend al aan zijn vader weten dat hij had gehoord dat hij door een helikopter gered ging worden.

Trektocht

Het Amsterdamse koppel zit sinds zaterdag vast in de bergen van Langtang na de verwoestende aardbeving. De twee waren een trektocht door het natuurgebied Langtang aan het maken, toen de aardbeving toesloeg. Samen met tientallen andere toeristen kwamen ze vast te zitten in Bamboo Village, een dorpje op zo'n 1600 meter hoogte. Familie en vrienden maakten zich de laatste dagen grote zorgen en vroegen via media en sociale media om hulp, zodat de twee door een helikopter konden worden opgepikt. Volgens een goede vriend van Fons is de situatie levensbedreigend.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Schaarste

Ondertussen wordt de sfeer steeds grimmiger in het rampgebied. Er is veel behoefte aan dekzeilen tegen de regen, medicijnen en drinkwater. De nood onder de bevolking loopt dusdanig hoog op er een run ontstaat op de schaarse hulpmiddelen die voorradig zijn. Dat zegt de Nederlandse hulpverlener Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen het ANP.

Communicatie

Stoffels maakt deel uit van een team van het Internationale Rode Kruis dat de vraag naar de meest urgente hulpmiddelen inventariseert. "Met name in Kathmandu, waar duizenden mensen op straat leven, begint langzaamaan een agressieve sfeer te ontstaan door de heersende tekorten." Het Rode Kruis moet, door gebrekkige communicatie in het land, grote moeite doen om een totaalbeeld van de omstandigheden te krijgen. Stoffels: "Er zijn zeventig districten door de aardbeving getroffen. Momenteel krijgen we slechts contact met vijftig van die gebieden. Het is bijzonder moeilijk de overige delen te bereiken."

null Beeld EPA
Beeld EPA

Voorzieningen

Duizenden Nepalezen verlaten Kathmandu in de hoop dat de situatie in de gebieden buiten de stad beter is. Het Rode Kruis heeft de handen vol aan het aanleggen van tijdelijke voorzieningen om drinkwater te zuiveren op plekken waar de vluchtelingen neerstrijken. De organisatie laat zo snel mogelijk een opblaasbaar noodhospitaal invliegen met ongeveer zestig bedden om ook in deze gebieden medische hulp te kunnen bieden.

Wil je doneren aan Giro 555? Dat kan hier.

Bronnen: ANP, AT5, NOS Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden