null Beeld

Gelukkig: er zijn weer meer vlinders in ons land

Je krijgt er zo'n heerlijk lentegevoel van: een fijn zonnetje en dartelende vlinders op mooie bloemen. Maar dat was een lange tijd niet zo vanzelfsprekend in ons land. Gelukkig gaat het weer ietsje beter met de vlinderstand.

Lonneke Bär

Voor het eerst sinds de jaren '90 neemt de vlinderstand weer wat toe, zij het nog mondjesmaat. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Vlinderstichting spreken van "een voorzichtige ommekeer".

Vooruitgang

Het is voor het eerst sinds de tellingen in 1992 begonnen dat er meer soorten vooruitgaan dan achteruit. Bij 11 soorten namen de aantallen af en bij 21 andere soorten bleef de stand gelijk.

Natuurbescherming

De toename is te danken aan de betere natuurbescherming in ons land. Bedreigde vlinders kunnen in de aangelegde gebieden leven. Bovendien zijn door klimaatverandering de zomers warmer, ook hier profiteren de vlinders van.

Zilveren maan

Vooral een paar zeldzame vlinders doen het beter, waaronder de zilveren maan. Hun aantallen waren tussen 1992 en 2006 met ongeveer 90% teruggelopen. De argusvlinder doet het daarentegen heel slecht. Die kwam jaren geleden overal voor, maar "is nu bijna overal verdwenen", aldus de Vlinderstichting.

Geen hoera

Vergeleken met 1992 gaat het nog steeds wel slecht met de vlinder. Het totale aantal is ongeveer 60% van wat het ruim 20 jaar geleden was.

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden