null Beeld

Gemarineerde Gravad Lax met groene asperges

Redactie Libelle.nl

Gemarineerde Gravad Lax

3 personen

Wat heb je nodig?

  • 400 g gravad lax (zalm)
  • 2 grote (of 3 kleine) gekookte rode bieten
  • olijfolie
  • 1 el dille, fijngesneden
  • peper & zout
  • 2 el zure room
  • 1 el jenever
  • sap van 1 citroen
  • 1 el geraspte mierikswortel
  • 1 bos EAT ME groene asperges

Zo doe je het

Snijd mooie plakken van de zalm. Snijd de gekookte bietjes in partjes en meng met olijfolie, dille, peper en zout. Meng de zure room met jenever, citroensap, mierikswortel, olijfolie, peper en zout. Kook de asperges gaar in gezouten water. Snijd de asperges in stukken en besprenkel de bietjes en de asperges apart van elkaar met olijfolie, peper en zout. Leg een klein laagje mieriksworteldressing op de borden en leg daar de asperges en bietjes op met daarop weer de zalm in een cirkel. Maak af met wat versgemalen peper en fijngesneden dille.

Bereidingstijd: 15 minuten. Kcal: ca 400 p.p.

Claartjes Gravad Lax

12 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 zijde zalm (ca 1,5 kilo)
  • 4 el grof zeezout
  • 2 el geroosterd venkelzaad, fijngestampt
  • 1 bos dille, fijngesneden
  • zest van 1/2 sinaasappel
  • 1 el grofgemalen peper
  • 2 borrelglaasjes jenever

Zo doe je het

Dep de zalm met keukenpapier droog en wrijf in met zeezout, venkelzaad, dille, sinaasappel-zest en zwarte peper. Sprenkel de jenever over de zalm en dek deze losjes af met krimpfolie. Leg een plank op de zalm met daarop bijvoorbeeld conservenblikjes zodat de zalm goed onder druk ligt. Laat de zalm zo een nacht marineren in de koelkast.

Bereidingstijd: 15 minuten en één nacht marineren. Kcal: ca 275 p.p.

TIP: in plaats van jenever kan ook brandewijn of sake gebruikt worden.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden