null Beeld

Gemeenten en mensen spreken zich uit tegen TTIP, maar wat ís het?

Amsterdam, Tiel, Haarlem... Steeds meer steden en gemeenten stemmen tegen het handelsverdrag tussen Europa en Amerika, TTIP. Ze zien het nut er niet van in. Maar waarom niet?

In een tijd dat we steeds bewuster met ons eten bezig zijn en we het liefst kleding dragen die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, kan het gebeuren dat we straks weer terug bij af zijn.

LEES OOK: Dit houdt TTIP in

Of het nu moet doorgaan of niet, het handelsverdrag TTIP (spreek je uit als tietip en betekent Transatlantic Trade and Investment Partnership) werd lange tijd in stilte besproken. In het kort: TTIP is een internationaal handelsverdrag tussen Amerika en Europa. Daar zitten voordelen aan voor grote bedrijven (lees: winst), maar ook nadelen voor kleine bedrijven, Nederland en gezondheid voor gezinnen. In een mooie lipstick, gemaakt in Amerika kunnen stoffen zitten die slecht zijn voor je lichaam en die in Europa verboden zijn. Maar na goedkeuring van het nieuwe handelsverdrag kan het maar zo zijn dat de mooie lipstick mét die slechte stoffen bij Etos of Kruidvat in de schappen ligt… En er is nog een nadeel: het grootste tegengeluid in ontstaan doordat Amerikaanse bedrijven straks Nederland aan kunnen klagen als nieuw beleid in ons land hun winst aantast. En zo'n aanklacht kan behoorlijk in de kosten lopen. Dus stel dat wij na alle protesten in Groningen niet meer zouden willen boren naar schaliegas, dan zou een Amerikaans bedrijf dat besluit kunnen aanvechten.

Meer kennis over TTIP

Mede door de media komen we steeds meer te weten over dit handelsverdrag. ‘Hoe meer mensen van TTIP afweten, hoe negatiever ze erover zijn', blijkt uit een peiling, in opdracht van Foodwatch, Transnational Institute, SOMO en Milieudefensie. In 2014 was 76% van de Nederlanders nog voorstander van het handelsverdrag met Noord-Amerika. Een jaar later is die steun nog maar 58%. Degenen die zich écht hebben ingelezen, zijn nog kritischer over het handelsverdrag. Van de ondervraagden die goed bekend zijn met het verdrag is zelfs 61% tegen TTIP. Deze cijfers maakte Arjen Lubach in zijn programma Lubach op Zondag bekend. Hij gaf gelijk een uitleg waarom TTIP straks invloed heeft op ons dagelijks leven. Bekijk het fragment hieronder.

Gevaarlijke stoffen op het schoolplein

Ook steeds meer gemeenten zijn tegen het handelsverdrag. Arnhem, Amersfoort, Amsterdam, Brielle, Enkhuizen, Haarlem, Hoogezand-Sappemeer, Noordoostpolder, Tiel, Tilburg, Wormerland en Zaanstad zijn daar voorbeelden van. Ze willen allemaal dat hun inwoners geen last krijgen van de invoering van TTIP. Geert Ritsema van Milieudefensie vindt dit een goede stap: “We hopen natuurlijk dat meer gemeenten zich gaan uitspreken. Met de invoering van TTIP kan het maar zo zijn dat de in Nederland verboden pesticiden om onkruid weg te halen op het schoolplein straks gewoon weer gebruikt kunnen worden. Deze stoffen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de kinderen die op het plein spelen.”

Voedselveiligheid in Amsterdam

Amsterdam is één van de gemeenten die zich uitspreekt tegen TTIP. Marie-Anne van Reijen van GroenLinks in Amsterdam laat weten dat ze zich zorgen maakt om de gezondheid van de inwoners. “Als we in Europa onze normen voor voedselveiligheid (lees: toelaten van chemische stoffen in het schoonmaakproces, red.) sterk gaan verlagen zodat ze hetzelfde zijn als nu in de Verenigde Staten, gaat de voedselveiligheid omlaag. Als ouder wil je niet dat je kind allemaal schadelijke voedingsstoffen binnen krijgt, en wil je vasthouden aan de Europese normen, die een stuk veiliger zijn dan de Amerikaanse normen.”

‘De bakker op de hoek krijgt concurrentie’

Marie-Anne gaat verder: “Voor het Midden- en Klein Bedrijf wordt door sommige partijen gezegd dat er zij er grote voordelen van gaan behalen. Dat is niet het geval, het MKB zoals de bakker of slager gaat niet opeens exporteren of internationaal handel gaan drijven. Zij zullen juist alleen maar te maken krijgen met extra concurrentie.”

De gezonde voedselkraam straks verleden tijd?

Hetzelfde geldt voor lokaal beleid, aldus Marie-Anne: “Als we bijvoorbeeld in Amsterdam willen besluiten om duurzaam, gezond en lokaal geproduceerd voedsel te stimuleren is er een risico dat dat straks niet meer kan met TTIP, omdat zulk beleid de internationale handel ondermijnt en je mogelijk een rechtszaak aan je broek krijgt. Op basis van ISDS ( Investor-State Dispute Settlement), kunnen bedrijven de overheid aanklagen omdat hun 'recht op winst' in het geding is. Zo hebben we bijvoorbeeld eerder een voorstel ingediend voor gezonde voedselwagens, wellicht dat dat niet mogelijk meer is met TTIP.”

‘TTIP om zeep helpen’

Niet alleen gemeenten, verschillende organisaties en mensen voeren actie tegen het grootste handelsverdrag tussen Amerika en Europa ooit. Ook Lush – die van de zeepjes – heeft een speciale zeep geproduceerd waarmee ze zich uitspreken. Zij vinden het TTIP-verdrag een dirty deal. En spreken zich uit. Op hun website vertellen ze: "In Amerika krijgt vee vaak groeihormonen toegediend en wordt het vlees gewassen met een chlooroplossing om bacteriën te doden, terwijl dat in Europa verboden is. Met TTIP kan Europa dit niet langer verbieden. Hetzelfde geldt voor dierproeven. Wat in Europa niet meer mag, doen ze in Amerika wel. De cosmetica die jij straks draagt is getest op dieren. En met hun speciale zeep zeggen ze NEE tegen TTIP.”

TTIP: Feiten en fabels

Is TTIP slecht? Wat doet het met ons milieu en ons voedsel? Alle feiten en fabels vind je in dit overzicht.

Demonstratie tegen TTIP op 10 oktober

10 oktober vindt er een grote demonstratie plaats in Amsterdam tegen het veelomvattende handelsverdrag. De teller op Facebook staat nu op 10.000 demonstranten die gaan meelopen. Ter vergelijking: vorig jaar telde de demonstratie slechts 50 mensen. Hilde van der Pas van Transnational Institute, een van de organisatoren, vindt dit een goede verandering: “Het is fantastisch om te zien dat zo veel mensen zich in de discussie mengen. Dankzij de heldere uitleg van onder anderen Arjen Lubach komen er steeds meer mensen op gang.”

Minister Ploumen blij met protest: "De chloorkip komt er niet in"

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is blij met het protest tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. Dankzij de protesten heeft ze delen van het verdrag tussen Europa en de Verenigde Staten kunnen veranderen. Dat vertelde minister Ploumen gisteren aan BNR. “Een aantal zorgen die mensen hadden, die hadden het kabinet en ik ook. En met de steun in de rug van die burgers en al die organisaties heb ik nu voorstellen kunnen doen in Brussel om het verdrag te verbeteren."

Bron: BNR en Lubach op Zondag. Beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden