null Beeld

Genieten van een zelf samengesteld kaasplankje

Wilt u ook uw familie verrassen met een overheerlijke afsluiting van de maaltijd? Of juist met een diner? Een kaasplankje is zeer geschikt maar moeilijk te maken als u niet weet welke kazen u hiervoor het beste kunt gebruiken.

Soorten kaas

Er zijn vijf families: witschimmels, roodbacteriekazen , blauwaders, harde kazen, en geitenkazen (waar soms ook schapenkazen bij worden gerekend). Een basiskaasplank bevat van elke categorie één kaas; dus:

  • 1 witteschimmel ( Camenbert of Brie)
  • 1 roodbacteriekaas (Munster, le Brin, Reblochon of Chaumes)
  • 1 blauwaderkaas (Roquefort, Rochebaron)
  • 1 harde kaas (Friese kaas, Raclette, Emmenthaler)
  • 1 geitenkaas (verse geitenkaas, geitenkaas met brandnetel etc.)

Om alle smaken goed te kunnen proeven, moet je beginnen met de milde kaas en de meest pittige kaas als laatste proeven. Als je begint met de meest pittige kaas dan zal deze smaak de overige kazen overheersen.

Let op de volgende punten

  • Haal de kazen twee uur voor het serveren uit de koelkast.
  • Reken op 100 gram kaas per persoon (dessert).
  • Kaasplankje als diner? Reken op 250 gram kaas per persoon.
  • Verwijder de verpakking van de kaas voordat u het plankje kaas serveert. De verpakking verwijderd u zodat ze nog wat kunnen ademen op kamertemperatuur. Dit komt de smaak ten goede.
  • Snij de kaas niet in plakjes, dan droogt de kaas uit en rijpe kazen kunnen zelfs uitlopen.
  • Serveer er stokboord/toast bij.
  • Serveer er druiven en/of meloen bij.
  • Serveer geschikte dranken als wijn, bier en water. (geen thee, koffie en sap)

Eet smakelijk


Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden