null Beeld

Georgina Verbaan wil stoppen met roken: “Ik schaam me ervoor”

Op 1 oktober begint Stoptober weer. Voor Georgina Verbaan de perfecte kans om voor eens en voor altijd af te rekenen met roken. 

Demi Schoenmakers

"Ik schaam me ervoor dat ik nog rook", geeft de actrice toe. "Ik ben al vaker gestopt, maar het moet nu echt klaar zijn. Tijdens Stoptober doe je het tenminste niet alleen. Ik heb er echt zin in."

Doorzetten

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Waarom 28 dagen? Omdat uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. De kans is groot dat je het stoppen daarna heel makkelijk zelf kunt doorzetten.

Waarschuwen

Rick Brandsteder heeft ook spijt dat hij ooit is begonnen met roken. Hij deed eerder vergeefse stoppogingen. Met Stoptober hoopt hij zichzelf ervan te kunnen overtuigen dat hij wél kan stoppen met roken. Ook wil hij jongeren waarschuwen. "Als een iets jongere vent zoiets overbrengt, werkt het misschien beter dan wanneer ouders het zeggen. Maar goed, uiteindelijk stop ik natuurlijk ook gewoon voor mezelf. Roken is zo stom en dom. Je dient jezelf vergif toe en het kost nog veel geld ook."

Aanmoedigen

Dit jaar is het 6e jaar dat Stoptober bestaat. De afgelopen 5 jaar hebben meer dan een kwart miljoen mensen meegedaan aan Stoptober. Komende maand doen opnieuw tienduizenden mensen mee. Via een app krijgen alle deelnemers elke dag positieve berichten die ze aanmoedigen en helpen vol te houden, ook als het wat minder gaat. De app biedt afleiding met bijvoorbeeld filmpjes en puzzels. Ook kun je wat tips krijgen.

Met de billen bloot

Dit voelt voor Ernst Daniël Smid als een steuntje in de rug. "Veel mensen begrijpen niet dat ik als zanger rook en gelijk hebben ze", legt hij uit. "Ik vergoelijkte mijn gedrag met de smoes dat veel wereldberoemde zangers als schoorstenen rookten. Natuurlijk deed ik dat tegen beter weten in. Ik wil er al een tijd vanaf en nu is het dan zover. Ik ga met de billen bloot en met enige hulp van Stoptober en alle deelnemers moet het me lukken."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP en Stoptober. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden