null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gepofte zoete aardappel: zo bereid je 'm het lekkerst

Een gepofte zoete aardappel is het perfecte bijgerecht. Het is lekker, gezond en je kunt eindeloos variëren. We leggen je uit welke verschillende bereidingstechnieken je kunt toepassen en met welke toppings je je tafelgenoten achterover doet slaan.

Hmmm..

Ismay GijsenGetty Images/iStockphoto

Als het puur gaat over de klassieke voedingswaarden zoals calorieën, koolhydraten en eiwitten is er niet zo’n heel groot verschil tussen gewone en zoete aardappelen. Om precies te zijn bevat de normale pieper nog minder calorieën en koolhydraten dan de zoete variant. Maar daar staat wel tegenover dat je bij de zoete aardappel meer vitamines en vezels binnenkrijgt. Wissel de twee aardappelen daarom regelmatig af.

Bereidingstechnieken voor gepofte zoete aardappel

Gepofte zoete aardappel kun je op vier verschillende manieren klaarmaken.

  1. Oven: verwarm de oven voor op 200 graden en boen de aardappelen schoon onder de kraan. Prik de hele zoete aardappel in met een vork en leg de rakkers vervolgens in een ovenschaal. Besprenkel de aardappelen met olijfolie en laat ze ongeveer drie kwartier gaar poffen in de oven. Met een vork kun je controleren of de aardappel zacht is van binnen.
  2. Barbecue: grote kans dat-ie in het najaar opgeborgen staat, maar een barbecue is ideaal om aardappelen op te poffen. Was allereerst de zoete aardappel grondig en prik er daarna gaatjes in met een vork. Verpak de aardappels in aluminiumfolie en gaar ze ongeveer een half uur tussen de kolen van de barbecue. De gaartijd is afhankelijkheid van de grootte van de aardappel.
  3. Airfryer: gepofte zoete aardappel kun je ook bereiden in de airfryer. Je volgt hierbij dezelfde stappen als bij het poffen in de oven, het enige verschil is dat je de aardappel een half uur poft op 180 graden.
  4. Magnetron: de magnetron is de snelste manier om een aardappel te poffen. Was de zoete aardappel schoon, prik er gaatjes in met een vork en leg ’m acht tot tien minuten in de magnetron. In de tussentijd draai je ’m één keer om zodat de aardappel aan beide kanten goed gaart.

Vulling

Gepofte zoete aardappel kun je makkelijk twee keer per week eten zonder dat het verveelt, want met de vulling kun je eindeloos variëren. Van salsa tot gepofte zoete aardappel met feta: deze vijf recepten zijn favoriet.

Zure room en kaas

Gepofte aardappelen worden vaak geserveerd met zure room. Ook met de zoete variant gaat dit goed samen. Food and Friends maakt ’m af met cheddar, lente-ui en rode peper.

Geitenkaas-tomatensalsa

Jum! Brenda Kookt heeft het recept voor een heerlijke salsa met geitenkaas. Lekker met gepofte zoete aardappel, maar ook als smeersel op een crostini.

Gepofte zoete aardappel met feta en gegrilde ui

Zoete aardappel en feta is een top combinatie. Foodie Feest geeft het gerecht een extra bite door gegrilde ui toe te voegen.

Avocado en zalm

De gepofte zoete aardappel met avocado en zalm van Uit Pauline’s Keuken is een volwaardige lunch. De aardappel is van binnen gevuld met hüttenkase en zure room.

Gepofte zoete aardappel met knoflook en parmezaan

Zoete aardappel heeft veel smaak van zichzelf en heeft eigenlijk niet zoveel nodig. Een beetje boter, Parmezaanse kaas, knoflook en peterselie is eigenlijk al voldoende. Het recept van Mind Your Feed is heerlijk simpel.

BEKIJK OOK: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van zoete aardappelen:

Bron: Pinterest

Zoete aardappel Beeld Getty Images
Zoete aardappelBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden