Five days inside, schermafbeelding Beeld RTL5
Five days inside, schermafbeeldingBeeld RTL5

Fragment gemist

Geraldine diep onder de indruk van 24-jarige Noah met epilepsie in ‘Five days inside’

Geraldine Kemper bracht voor Five days inside vijf dagen door in expertisecentrum Kempenhaeghe. Hier komen patiënten die lijden aan epilepsie. Die aflevering van woensdagavond maakte een behoorlijke indruk op Geraldine.

RedactieRTL5

In expertisecentrum Kempenhaeghe bezoekt Geraldine Kemper verschillende epilepsiepatiënten. Tijdens haar vijf dagen in de instelling raakt ze behoorlijk overdonderd door het leed van deze mensen.

Noah

Zo ontmoet ze de 24-jarige Noah, die tot drie jaar geleden kerngezond was. “Ik had een rijbewijs, ik had een auto, ik had een baan. In de beveiliging heb ik altijd gewerkt. Ik had alles. Ik stond op het punt om op mezelf te gaan wonen, en in één keer draait je hele leven 180 graden om", vertelt zij.

Met geschokt gezicht hoort Geraldine het verhaal aan. “Je valt in één keer letterlijk om", vervolgt Noah haar verhaal. “Dan ga je naar het ziekenhuis, MRI-scans maken en komen ze erachter dat je epilepsie hebt. En dan ben je alles kwijt.”

Operatie

Noah zit in de Kempenhaeghe omdat zij een operatietraject tegemoet gaat. “Medicijnen helpen helaas niet meer.” Het is dan ook de bedoeling dat artsen in de Kempenhaeghe onderzoeken waar de kortsluiting in Noahs brein plaatsvindt tijdens een epilepsieaanval. “Ze willen weten waar het zit, hoe diep het zit, hoe groot het is en of het in de buurt ligt van hersenen waar belangrijke dingen zitten", legt Noah uit. Want anders is het verwijderen van het stuk brein dat de epilepsie veroorzaakt, een te groot risico. “Het kan niet zo zijn dat ze epilepsie weghalen en je dan niet meer kan praten.”

“Vind je dat niet spannend?", vraagt Geraldine zich hardop af. “Nee, kom maar op", is het antwoord van Noah. Vol verbazing en bewondering kijkt Geraldine naar de 24-jarige die volgens haar ‘heel nuchter’ met de situatie omgaat.

Epileptische aanval

Diezelfde nuchterheid heeft Noah een dag later, een paar minuten nadat ze uit een epileptische aanval komt. Het meisje lag te schokken in bed en was niet in staat was te praten en te reageren. Eenmaal bijgekomen, kon ze haar geboortedatum niet herinneren. Toch komt ze vrij laconiek de woonkamer weer ingelopen. Het is namelijk goed nieuws dat ze een aanval kreeg.

Respect

“De aanvallen worden ook opgewekt", legt Noah uit. Hoe meer aanvallen, hoe beter de artsen kunnen ontdekken wat er mis gaat in Noahs brein. Geraldine vindt het bewonderenswaardig hoe het meisje dit allemaal maar ondergaat, in de hoop op een beter leven na de operatie. “Ik heb heel veel respect voor je", zegt ze dan ook bij het afscheid.

Je kunt de aflevering van Five days inside hier terugkijken.

Bron: RTL.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden