null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gerdien (46) voelt een concurrentiestrijd met de andere oma van haar kleindochter

Het kleinkind van Gerdien (46) hoeft maar om een nieuw speeltje te vragen en haar andere oma geeft het haar. Gerdien is bang dat haar kleindochter zo hartstikke verwend wordt. 

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Gerdien: "Ik was zo blij toen mijn eerste kleinkind werd geboren. Een meisje. We hadden er zo lang op gehoopt, maar mijn dochter kreeg de ene miskraam na de andere. Ineens ging het wel goed, maar ja, dat dachten we van de vorige zwangerschappen ook. Echt ontspannen waren de eerste maanden dus niet. Het verliep gelukkig zonder problemen, de bevalling was niet al te zwaar en daar lag ze, mijn kleindochter, in de armen van mijn stralende dochter. Ik was de trotse oma die oppaste en van haar kleinkind genoot. Er was natuurlijk nog een oma, de moeder van mijn schoonzoon, en op de een of andere manier was er vanaf het begin een soort concurrentiestrijd tussen ons. Als ik een leuk truitje voor de baby kocht, kwam oma Utrecht een week later met drie truitjes aanzetten – die ook nog eens een stuk duurder waren.

Mijn dochter vond dat vervelend, maar ze durfde er niet goed iets over te zeggen. Mijn schoonzoon hield zich erbuiten want die had geen zin in problemen met z’n moeder. Het werd er niet beter op toen mijn kleindochter ouder werd. Ze hoefde maar te zeggen dat ze iets leuk vond en een week later kwam oma ermee aanzetten. Op haar verjaardag wisten we tevoren al dat wat wij gaven niets was vergeleken bij de step, het fietsje, de nieuwste Barbie compleet met outfit, die ze van oma Utrecht kreeg. Ik denk dat mijn dochter en schoonzoon hadden moeten ingrijpen, maar dat deden ze niet. Ze hebben maar één kind en zij móet het leuk hebben. Dus is oma Utrecht doorgegaan met die verwennerij. Mijn kleindochter is nu tien en voor mijn gevoel is ze veel te veel bezig met materiële zaken. ‘Mijn oma Utrecht is rijk’, hoorde ik haar laatst tegen een vriendinnetje zeggen. ‘Van haar krijg ik alles wat ik wil!’

Ze zijn ook al samen naar Disneyland geweest. Ze mag vriendinnetjes meenemen om ergens pannenkoeken te eten en vorige maand ging ze met oma naar een modeshow voor kinderkleren, waarvan ze natuurlijk niet met lege handen thuiskwam. Ik vind dat mijn dochter en schoonzoon te weinig tegengas geven. Zij zullen toch ook wel zien dat hun verwende dochter een niet altijd even aardig kind aan het worden is? Dat doet me verdriet, vooral omdat ik denk dat ze daar later zelf veel last mee gaat krijgen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden