null Beeld

Geroosterde zoete aardappel met jerked chicken* en mango-chutney

Redactie Libelle.nl

Dit recept is voor 4 personen

Wat heb je nodig?

Zoete aardappel

  • 4 EAT ME zoete aardappelen
  • 2 el olijfolie
  • 1 el fleur de sel/zout
  • 1 el verse gehakte tijm
  • versgemalen peper

<o:p> ---------------------------------------------------</o:p>

  • 1 EAT ME mango
  • 1 EAT ME Spaanse peper
  • 1 gesnipperde rode ui
  • sap en zest (rasp) van 1 limoen
  • 1 el geroosterd en fijngestampt korianderzaad
  • 20 g geraspte verse gember
  • 1 fijngesneden knoflookteen
  • 1 el fijngesneden koriander
  • 2 el gembersiroop
  • 1 el olijfolie * peper en zout

---------------------------------------------------

Jerked Chicken

*Jerk verwijst naar de Jamaicaanse manier van marineren. Er zitten heel veel hete pepers in en na een nachtje in de marinade wordt het vlees langzaam en direct boven het vuur geroosterd.

  • 6 kippendijen
  • 1 el kaneel
  • 1 el nootmuskaat
  • 1 Spaanse peper
  • 2 gesnipperde banaansjalotjes of gewone sjalotten
  • 50 ml brandy
  • sap en zest (rasp) van 1 limoen
  • sap en zest van 1 sinaasappel
  • 3 el rode wijnazijn
  • 2 el fijngesneden verse tijm
  • 3 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • 20 g versgeraspte gember
  • 2 geplette knoflooktenen
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Zó maak je het!

Zoete aardappel

Was en snijd de zoete aardappels in partjes. Kook ze halfgaar in ca 7 minuten. Meng de partjes dan met de tijm, fleur de sel, olijfolie en versgemalen peper. Leg ze op een beklede bakplaat en bak ze in ca 20 minuten krokant in een voorverwarmde oven van 220˚C.Weetje: Fleur de sel is een subtiel smakende en geurige zoutsoort met de textuur van bloem.

Tip: hoe groter de bakplaat, hoe krokanter de aardappels! Doordat er meer ruimte is, kan de stoom makkelijker weg. Hoe voller de bakplaat, hoe slapper de aardappels.

Mango-chutneyFruit de ui, gember, Spaanse peper en mango tot de ui glazig begint te zien. Voeg nu de knoflook en het geroosterde fijngestampte korianderzaad toe. Roer dit goed door en voeg dan het limoensap en zest toe. Laat dit ca 30 minuten op zacht vuur pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren.

Tip: Zo’n chutney is prima langer van tevoren te maken. Bewaar in een weckpot.

Jerked chickenWeetje: Een banaansjalot - zo’n langwerpige, vandaar de naam - is een kruising tussen een gewone sjalot en een ui. De smaak is pittig en aromatisch, de geur is fijner dan een gewone ui.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en leg daar de kippendijen in. Laat alles een nacht in de koelkast marineren. Gril de kippendijen op een grillplaat of in de grillpan, ongeveer 7 minuten aan elke kant. Maar het allerlekkerste is het natuurlijk om ze op de barbecue te leggen.

Tip: Je kunt de kippendijen in de lengte doormidden snijden en dan vervolgens op een stokje spiesen. Leg de stokjes eerst in het water om te weken, zodat ze niet verbranden.

Tip: Zeef de overgebleven marinade en laat ʼm een beetje inkoken, zo heb je een heerlijke saus!Bereidingstijd: 30 minuten + 1 nacht marineren. Kcal: 400 p.p.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden