null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Geruststellende cijfers: druk hemelvaartsweekend leidt niet tot corona-stijging

Positief nieuws over de verspreiding van het coronavirus. Het drukke hemelvaartsweekend, heropenen van de basisscholen en hervatten van contactberoepen heeft er geen invloed op gehad. 

Dit blijkt uit cijfers van de afgelopen vier weken, van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op naar de dierentuin en de tandarts

Met Hemelvaart gingen veel Nederlanders er op uit. Dat mocht tenslotte weer: op 21 mei waren dierentuinen, zwembaden en stranden gewoon weer open voor publiek. Of nou ja, gewoon: met de nodige maatregelen. En die maatregelen werpen z'n vruchten af. Net als de maatregelen die er getroffen worden bij onder meer de tandartsen en fysiotherapeuten en tandartsen, die sinds eind mei en begin april weer geopend zijn. Dat ziet het Landelijk Netwerk Acute Zorg terug in de cijfers.

Veelzeggende cijfers

Hoe dat geconcludeerd kan worden uit de cijfers? Nou, op Hemelvaartsdag, dus op donderdag 21 mei 2020, werden er 191 nieuwe besmettingen gemeld. Op vrijdag 22 mei 195. Op zaterdag 23 mei 2020, dus in het Hemelvaartsweekend, waren dat er 204. En op zondag 24 mei 2020 151. Het coronavirus heeft een incubatietijd van ongeveer 2 weken. Die 2 weken zijn inmiddels verstreken, dus kan er nu goed bekeken worden of het virus sinds Hemelvaartsdag extra om zich heen heeft gegrepen.

Op donderdag 4 juni 2020, precies 2 weken na Hemelvaartsdag, zijn er 242 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Op vrijdag 5 juni 2020 waren dat er 197, op zaterdag 6 juni 2020 138 en op zondag 7 juni 97. Vandaag, maandag 8 juni 2020, zijn er 165 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Zoals je ziet zijn de cijfers ten opzichte van 2 weken geleden best constant gebleven, en op sommige dagen zelfs minder.

47.739 Nederlanders met het coronavirus

Voor een algemener beeld, als de verschillende cijfers je duizelen: het totaal aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het coronavirus, komt d.d. 8 juni 2020 uit op 47.739. En in totaal zijn er nu 11.794 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Op het moment liggen er 92 patiënten met het coronavirus op de intensive care.

Spannende tijd

Volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg kunnen de ic-cijfers ook nog licht gaan dalen. Maar of we in de nabije toekomst geen enkele coronapatient meer op de intensive care hebben liggen? Reken daar maar niet op, zegt voorzitter Ernst Kuipers tegen het AD. "Versoepeling zal leiden tot een verspreiding", voorspelt hij.

Het is dus spannend wat de cijfers de komende 2 weken gaan brengen. Want wat voor invloed hebben de versoepelingen sinds 1 juni, zoals het heropenen van de terrassen, op de verspreiding van het virus? Ook wordt er gespannen gekeken naar de gevolgen van de demonstraties.

Dokter Rutger vertelt hoe je het verschil tussen hooikoorts en corona herkent:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden