null Beeld

Geschiedenis van parfum

VrouwOnline.nl

Onze parfum gaat ver terug in de oudheid.

Tegenwoordig willen we allemaal lekker ruiken, maar vroeger werd parfum voor heel andere doeleinden gebruikt.

Geuroffers

Parfum is 3000 jaar voor Christus in Egypte ontstaan. De naam parfum, per fumus, is Latijns en betekent letterlijk: 'door rook'. Egyptenaren verbrandden kruiden, planten en takken als offers voor goden, waarbij tijdens religieuze ceremonieën geuren vrijkwamen. De geuren kregen later pas een andere betekenis.

Verschijningsvorm

Parfum werd voor de Egyptenaren zo belangrijk, dat het een rol speelde van de geboorte tot aan de dood. Ze namen het zelfs mee het graf in. Parfum bestond toen alleen nog maar als crème, olie of poeder. De Grieken kwamen later pas met een vloeibaar parfum.

Juweeltje

In de eerste eeuw voor Christus werd het glasblazen in Syrië uitgevonden, waarna de uitvinding van het parfumflesje al snel volgde. Een flesje parfum was kostbaarder dan juwelen.

Ontwikkeling

In de 19e eeuw konden we geuren uit de natuur namaken in een laboratorium en werden er nieuwe geuren gecreëerd. Dit gebeurde in het Franse plaatsje Grasse. Hier is dan ook het geurtje Chanel No. 5 ontstaan.

Daarna ging het snel met de ontwikkeling van parfum. Er werden steeds meer geuren ontwikkeld en steeds meer bloemsoorten werden gecombineerd.

Ook Frankrijk heeft een geschiedenis qua geuren. Dit zijn de twee bekendste geuren uit Frankrijk:

Chanel No.5

Franse modeontwerpster Gabrielle ‘Coco’ Chanel creëerde dit geurtje in 1921, samen met parfumeur Ernest Beaux. Ze noemde het geurtje '5', omdat dit haar lievelingsgetal was. Chanel No.5 is nog steeds een van de best verkochte parfums ter wereld.

Miss Dior

Christian Dior gaf in 1947 de opdracht om een geur te maken die naar de liefde ruikt. Een parfum dat paste bij de jonge, elegante, vrolijke en vooral verliefde vrouw van toen. De geur is begin 2011 in een nieuw jasje gestoken en heet nu Miss Dior Chérie.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden