null Beeld

Gespot: haaien voor de Waddenkust

De Waddenzee zit niet alleen vol met zeehondjes, maar er worden ook steeds meer haaien gespot in het natuurgebied. Kunnen we straks nog zwemmen in de zee?

Vera Klandermans

Volgens visexpert en bioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging gaat het vooral om de gevlekte gladde en ruwe haaien, die 1,5 en 2 meter kunnen worden en die ongevaarlijk zijn voor mensen. In de Waddenzee en de kustzone boven de Waddeneilanden zwommen vroeger veel haaien, maar die verdwenen vanaf de jaren 70. Maar nu zijn ze dus terug! Hoeveel het er zijn, dat is nog de vraag.

Goed nieuws

Dat de haaien terug zijn is goed nieuws. Ze zijn namelijk een goede graadmeter voor de visstand. Hoe meer haaien, hoe meer vis. “Hun terugkeer zou goed nieuws zijn, aangezien zij een sleutelpositie innemen in het voedselweb”, zegt Van der Heij.

Garnalenvissers

De Waddenvereniging probeert meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van de groeiende haaienpopulatie in het waddengebied en in de vraag waarom ze terug zijn. Er zal dan ook met garnalenvissers worden samengewerkt. Alle haaien die zij vangen zullen ze voorzien van een merkje in de rugvin. Verder worden ook de soort haai, de lengte, het geslacht en de vangstlocatie genoteerd. Er zal niet gericht op haaien worden gevist.

Bron: Telegraaf. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden