In quarantaine Beeld Getty Images/iStockphoto
In quarantaineBeeld Getty Images/iStockphoto

Gevaccineerd en besmet: moet mijn huisgenoot in quarantaine?

Wie gevaccineerd is, loopt minder risico om ernstig ziek te worden door corona. Maar je kunt nog steeds besmet raken. Hoe groot is die kans? En gelden er dan andere quarantaineregels? Wij zetten 5 vragen en antwoorden voor je op een rij.

RedactieGetty Images/iStockphoto

1. Hoeveel positief geteste personen zijn er op dit moment?
In de afgelopen zes kalenderweken (13 september t/m 24 oktober) kregen 114.831 personen een positieve testuitslag. Daarvan waren 17.474 personen (15%) jonger dan 12 jaar. Bij de personen van 12 jaar en ouder was van 79.243 (84%) de vaccinatiestatus bekend. Hiervan was op moment van testen, 48% volledig gevaccineerd, 4% was deels gevaccineerd en 48% was (nog) niet gevaccineerd. Per 100.000 inwoners van 12 jaar en ouder die niet (of deels) gevaccineerd waren, kregen gemiddeld zo’n 28 personen per dag in afgelopen kalender week een positieve testuitslag. Van alle 100.000 inwoners van 12 jaar en ouder die wél gevaccineerd waren, kregen gemiddeld zo’n 8 personen per dag een positieve testuitslag, meldt het RIVM.

2. Hoe groot is de kans om als gevaccineerde in het ziekenhuis te belanden?
Volledige vaccinatie beschermt voor 95% tegen ziekenhuisopnames en voor 97% tegen opname op de intensive care, aldus het RIVM. De kans om als volledig gevaccineerde door COVID-19 op de intensive care terecht te komen is daarmee 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerde persoon. 4 op de 5 coronapatiënten op de intensive care is niet gevaccineerd.

3. Ik ben gevaccineerd en heb corona: hoe groot is de kans dat ik een ander besmet?
Er zijn inmiddels enkele studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van de ene persoon op de andere vermindert. Volgens de Gezondheidsraad is er meer onderzoek nodig om dit definitief vast te kunnen stellen, maar wijzen de uitkomsten wel steeds in dezelfde richting.

4. Ik ben gevaccineerd en positief getest: moet ik nu in quarantaine?
Ja, wie positief getest is moet thuisblijven. Je mag uit isolatie wanneer het 7 dagen geleden is dat de klachten begonnen én je 24 uur klachtenvrij bent. Wanneer de klachten aanhouden mag je na 14 dagen uit isolatie.

5. Ik ben positief getest en zit in quarantaine: moeten mijn huisgenoten nu ook thuisblijven?
Wie gevaccineerd is en zelf geen klachten heeft, hoeft niet thuis te blijven wanneer een partner of huisgenoot corona heeft. Wel moet je je 5 dagen nadat je hoorde dat je huisgenot besmet is laten testen bij de GGD, want ook zonder klachten kan je besmettelijk zijn. Huisgenoten die niet gevaccineerd zijn moeten wél in quarantaine en mogen pas naar buiten als zij op dag 5 negatief getest worden.

Bron: RIVM, Gezondheidsraad.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden