null Beeld

Gezocht: mensen die zich vrijwillig door een wesp willen laten steken

Tsja, je moet er maar zin in hebben... Gelukkig is het voor een groter doel: het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil op deze manier onderzoek doen naar allergieën.

Elselien van Dieren

Allergoloog Hanneke Oude Elberink van het UMCG hoopt met de resultaten van dit onderzoek in de toekomst te kunnen voorspellen of iemand allergisch is voor insectengif.

In coma

Bijna 1 op de 4 mensen reageert allergisch op een wespenstreek, al hoeft dat niet altijd erg te zijn. Vaak is de zwelling simpelweg wat groter. 3 op de 100 mensen hebben een groter probleem als ze gestoken worden. Zij reageren zo heftig op het wespengif dat ze in coma kunnen raken of zelfs komen te overlijden. Jaarlijks sterven 5 tot 10 mensen door een wespensteek.

LEES OOK: MEDISCHE HULP-APP: DE HUISARTS IN JE KOFFER

Antigif

Er hebben zich al vrijwilligers gemeld bij het ziekenhuis. Dit zijn voornamelijk mensen die een keer gestoken zijn en allergisch reageerden en benieuwd zijn of dit nog steeds het geval is. Oude Elberink: “Ze zijn bang, lopen altijd met antigif rond. Maar misschien is die angst helemaal niet nodig. Want niet iedereen reageert bij een volgende wespensteek weer allergisch.”

Geen gevaar

De dappere vrijwilligers lopen volgens de onderzoekster geen gevaar. “Het ziekenhuis is de meest veilige plek om gestoken te worden. Als er sprake is van een heftige reactie, hebben we alles bij de hand." Niettemin mogen mensen die ooit in shock zijn geraakt door een steek niet meedoen. "Voor hen zijn de risico's te groot."

Bron: ANP, Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden