null Beeld

Gezond en langer leven? Let op dít getal

Je hebt vast al wel vaker gehoord dat het getal op de weegschaal niet altijd iets zegt over hoe gezond je gewicht is. Je BMI geeft al een beter beeld, maar volgens uit recent onderzoek blijkt nu dat er een getal is dat nóg meer over je gezondheid zegt. 

Online redactie Libelle

Britse en Australische wetenschappers analyseerden de afgelopen 10 jaar ruim 42 duizend lichamen en sterftecijfers. Wat bleek? Bij mensen met een normaal BMI (tussen de 18,5 en 25), maar een te hoge taille-heup-ratio is de kans 22% groter dat ze sterven aan wat voor doodsoorzaak dan ook. En mensen met obesitas (een BMI boven de 30) én een (veel) te hoge taille-heup-ratio hebben een grotere kans om te sterven dan mensen die ook aan obesitas lijden, maar géén te hoge ratio hebben.

Verder kijken

En daar wordt het interessant: mensen die volgens hun BMI (extreem) overgewicht hebben, maar een prima taille-heup-ratio lopen dus volgens de onderzoekers geen verhoogd risico om te sterven. Natuurlijk is het geen goed teken als je BMI veel te hoog is en heeft ook dit onderzoek zijn beperkingen (zo werden de deelnemers aan het onderzoek slechts 10 jaar gevolgd in plaats van hun hele leven), maar het kan in ieder geval geen kwaad om voortaan nog ietsje verder te kijken dan de weegschaal en je BMI.

Bereken je taille-heup-ratio

Het uitrekenen van je ratio is heel simpel. Pak een meetlint en meet je taille- en heupomtrek. Deel de omvang van je taille in centimeters door de omvang van je heupen en je hebt het antwoord.

Voor vrouwen geldt:

Minder dan 0,80 = gezond

Tussen de o,81 en 0,85 = verhoogd risico

Meer dan 0,85 = sterk verhoogd risico

Voor mannen geldt:

Minder dan 0,95 = gezond

Tussen de 0.96 en 1.0 = verhoogd risico

Meer dan 1.0 = sterk verhoogd risico

BEKIJK OOK: Kim valt af en deelt het enige goede 'medicijn' tegen te veel eten.

LEES OOK:

Bron: Dr. Oz. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden