Pattern of Medical mask on blue background, flat lay top view. Protection against virus, coronavirus, flu, colds, diseases. Traditional medical tool, concept of health. Allergy season Beeld Getty Images/iStockphoto
Pattern of Medical mask on blue background, flat lay top view. Protection against virus, coronavirus, flu, colds, diseases. Traditional medical tool, concept of health. Allergy seasonBeeld Getty Images/iStockphoto

“Gezond en volledig gevaccineerd? Dan is de kans op een ziekenhuisopname met omikron minimaal”

Na bijna twee jaar leven met corona smachten we allemaal naar een dikke lading positief nieuws rondom het virus. Gelukkig mag de samenleving inmiddels beetje bij beetje weer wat meer open. Longartsen komen nu ook met een fijne uitkomst naar aanleiding van onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen. Zij concluderen dat gezonde en volledig gevaccineerde mensen bijna nooit in het ziekenhuis belanden door omikron.

Luna van LaarenGetty Images/iStockphoto

“De kans dat dat gebeurt is minimaal”, aldus voorzitter van de longartsenvereniging Leon van den Toorn tegen RTL Nieuws. En de kans op een opname op de Intensive Care? Die blijkt zelfs te verwaarlozen.

Van den Toorn werkt zelf als longarts in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij laat weten dat 77 procent van de patiënten die in zes dagen in het ziekenhuis belandden niet volledig gevaccineerd was. Ongeveer de helft daarvan had helemaal geen vaccin gehad.

Onderliggende complicaties

Toch was van die groep patiënten alsnog 23 procent wél volledig gevaccineerd - inclusief booster. Dat percentage valt volgens Van den Toorn goed te verklaren. Het overgrote deel van die 23 procent heeft namelijk een onderliggende complicatie. Daarbij kun je denken aan een zwak afweersysteem, longziekte, hartproblemen of eerder een transplantatie gehad. Als we kijken naar het aantal gezonde mensen dat in het ziekenhuis belandt na een omikron-besmetting, gaat het echt om een handjevol. “Gezond en volledig gevaccineerd? Dan is de kans heel, heel klein”, aldus de longarts.

De kans om gezond en gevaccineerd op de Intensive Care te belanden? Die is dus helemáál minimaal. “Een zeldzaamheid”, noemt Van den Toorn het zelfs. Hij kan slechts één geval noemen.

Voorzichtig vreugdedansje

Wat dat betreft is er voorzichtig ruimte voor een klein vreugdedansje. Al moeten we volgens de longarts wel scherp blijven. Er zo zomaar toch weer een variant op kunnen duiken die onverwachts flink ziekmakend is. “Dat verwachten virologen overigens niet. Maar mensen worden nog steeds ziek en de druk op artsen is hoog.”

Libelle maakte in het begin van de coronatijd een online serie over werken in de zorg. In deze aflevering volgen we Patricia:

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden