null Beeld

Gezondheidsraad: kwetsbaren en 60-plussers als eersten vaccineren

Het lijkt erop dat het niet lang meer duurt voor het coronavaccin er écht is. Toch is de kans groot dat niet iedereen direct ingeënt kan worden. De gezondheidsraad wil namelijk voorrang geven een kwetsbaren en 60-plussers bij het vaccineren.

Online redactie Libelle

Deze aanpak zou volgens de raad de beste werkwijze zijn om het coronavirus in te dammen, meldt NOS.

Voorrang met vaccineren

Onder de kwetsbare doelgroep vallen niet alleen ouderen, maar ook ernstig zieke mensen. Voornamelijk mensen met ernstige hart- en luchtwegaandoeningen of diabetes krijgen prioriteit wanneer het vaccin er is. Dit geldt ook voor zorgmedewerkers die direct in contact staan met mensen die het coronavirus hebben. Voor al deze personen luidt het advies van de Gezondheidsraad om ze eerst te vaccineren, voor de rest van de bevolking aan de beurt is.

Bij tekort: ouderen als eerst

Toch wordt er nu al gevreesd voor een tekort aan het coronavaccin, waardoor de kans groot is dat er ook onder deze voorrangsgroep keuzes gemaakt moeten worden. Ouderen met ernstige aandoeningen zouden in dat geval als eerst gevaccineerd moeten worden, adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet.

Jonge mensen

Dit advies geldt echter alleen als de huidige situatie niet of nauwelijks verandert. Doordat het aantal besmettingen en de mortaliteitscijfers hoog zijn, is deze aanpak het best om de cijfers te laten dalen. Wanneer de situatie wel verandert, lijkt het de raad beter om eerst jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar te vaccineren. Zij hebben het meest contact, en zouden het virus dan ook het snelst verspreiden.

Vitale beroepen

Een derde optie wordt ook nog genoemd, en dat is het eerst vaccineren van mensen in vitale beroepen. Hieronder vallen onder anderen leerkrachten, zorgmedewerkers, politieagenten en ambtenaren. Dit adviseert de Gezondheidsraad echter alleen als de besmetting- en sterftecijfers in die beroepen groot zijn. Als er meer duidelijkheid is over de beschikbaarheid van het vaccin, zal de Gezondheidsraad waarschijnlijk opnieuw adviezen naar buiten brengen.

Wat is belangrijker om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: afstand houden of handen wassen? Zorgpersoneel geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden