Gezondheidsadvies zwangeren Beeld Getty Images
Gezondheidsadvies zwangerenBeeld Getty Images

Gezondheidsraad: ‘Zwangeren eten te weinig vis en starten te laat met foliumzuur’

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om minimaal twee keer per week vis te eten. Verder is het belangrijk om foliumzuur en vitamine D te slikken, zegt de Gezondheidsraad.

Deze adviezen zijn niet nieuw, maar volgens de Gezondheidsraad volgen veel zwangeren het advies niet op en beginnen ze te laat met foliumzuur.

Wetenschappelijke onderzoek

Er is volgens de raad veel onduidelijkheid over wat zwangere vrouwen nu wel en niet mogen eten. Deze verwarring is ontstaan doordat de adviezen door de jaren heen blijven veranderen. Daarom komt de Gezondheidsraad in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid met alle aanbevelingen op een rij. Voor deze nieuwe aanbevelingen is al het bestaande wetenschappelijk onderzoek naar voeding voor vrouwen uitvoerig bekeken. Naast voedingsdeskundigen zijn hier ook huisartsen, gynaecologen en toxicologen bij betrokken, zodat iedereen hetzelfde advies geeft.

Adviezen op een rij

Ten eerste is het belangrijk om tijdig foliumzuur en vitamine D te slikken. Verder wordt aangeraden om tweemaal per week vis te eten in combinatie met met voeding dat voldoende calcium, jodium en ijzer bevat.

Over de inname van vis was veel onduidelijk. Volgens de raad is gekweekte vis in principe goed en milde vis wat minder, omdat die verontreinigd kan zijn.

Dít moet je juist niet eten

Ook zijn er bepaalde stoffen waar zwangere vrouwen op moeten letten. Het is vaak wel bekend dat je beter geen alcohol kunt drinken, maar nu wordt ook geadviseerd niet te veel cafeïne te drinken. Daarnaast kun je tijdens je zwangerschap beter niet te veel lever (zoals leverpastei), soja en zoethout consumeren. En of dat nog niet genoeg is, moeten zwangeren ook letten op de inname van andere schadelijke stoffen, zoals bepaalde soorten vis (met name rauwe vis), kruidenthee, lood in kraanwater en te bruine of zwarte verkleuring tijdens het bakken. Het laatste advies: ook hygiënemaatregelen zijn extra belangrijk om infecties met listeria en toxoplasma gondii te voorkomen.

Libelle’s vlogger Sisa showt: zó zorg je voor jezelf als je zwanger bent

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Gezondheidsraad, Het voedingscentrum.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden