ZAANSTAD - Zwarte Piet deelt pepernoten uit aan het publiek langs de route tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. De oer-Hollandse Zaanse Schans is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn pieten. ANP FREEK VAN DEN BERGH Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
ZAANSTAD - Zwarte Piet deelt pepernoten uit aan het publiek langs de route tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. De oer-Hollandse Zaanse Schans is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn pieten. ANP FREEK VAN DEN BERGHBeeld Hollandse Hoogte / ANP

GGD: Sint en Piet, strooi niet met lekkers in één of andere hoek, maar geef het de kinderen aan in zakjes

Al even duiken er pepernoten, chocoladeletters en andere sinterklaaslekkernijen op in de supermarkt en over iets meer dan een maand is het zover: Sinterklaas komt aan in Nederland. Nog voordat het zover is komt de GGD met een advies voor het strooien van snoep en pepernoten: niet doen. Dat zorgt voor een onnodig risico op de verspreiding van corona, zegt de GGD.

Coronamaatregel

Het strooien van snoepgoed hoort er altijd een beetje bij, maar dit jaar gaat het even anders, bevestigt een woordvoerder van de landelijke GGD na berichtgeving van BN DeStem. “Het gegraai in zakken en het uitdelen van snoep via de handen zorgt ervoor dat je sneller in contact komt met virussen en dus corona kan krijgen. En we willen voorkomen dat infectieziekten zich kunnen verspreiden.”

Zakjes

Daarom wordt door de GGD geadviseerd om het snoepgoed dit jaar te verpakken in zakjes en dat aan kinderen mee te geven, in plaats van de zoetigheid rechtstreeks uit de hand rond te strooien.

De GGD laat ook weten dat de Sint en zijn hulpen wordt aangeraden om geen handsieraden te dragen. “Ook daar kunnen zich micro-organismen ophopen. Was van tevoren goed je handen en doe tussendoor niets anders. Of was je handen opnieuw nadat je bijvoorbeeld pauze hebt gehad of naar de wc bent gegaan”, zegt een woordvoerder van de gezondheidsdienst in de krant.

Heel Nederland

Hoewel dit verhaal dus via de GGD West Brabant naar buiten kwam, heeft een woordvoerder van de landelijke GGD inmiddels bevestigd aan RTL Nieuws dat het advies voor heel Nederland geldt, ook voor alle hulpsinterklazen en -pieten. Dus dit jaar vinden we geen ‘lekkers in één of andere hoek', maar netjes in een zakje. Zo lang de smaak maar hetzelfde blijft, toch? Snoep ze!

Bron: RTL Nieuws, BN DeStem.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden